Золоті кавуни: чому улюблена ягода цьогоріч така дорога

Через несприятливі погодні умовидеякі фермери втратили частину врожаю

1292

Нині кавуни досягли своєї максимальної ціни за останнє п’ятиріччя. Якщо раніше кілограм смугастого коштував всього буквально пару гривень, то зараз його ціна знаходиться в межах 4-6 гривень, і це не межа. Експерти з Української плодоовочевої асоціації розповіли, що стало причиною такого суттєвого зростання цін.

Основною причиною таких змін у ціновій політиці відносно кавуна та ряду інших теплолюбивих культур стали зміни в кліматі. Зазвичай період посіву кавуна припадає на другу половину травня – першу половину червня. Але, як ми бачимо, останніми роками в цей період спостерігається аномально холодна погода, а вночі навіть можуть бути заморозки. Якщо в травні це ще допустимо, то для червня такі падіння температури раніше були рідкістю. Це не тільки спричинило суттєву затримку сезону ранніх сортів кавуна, але й болісно вдарило по врожаю більш пізніх сортів.

При цьому деякі фермери, незважаючи на нічні падіння температури, все ж наважилися посіяти кавун так, як робили це раніше. Це призвело до часткової втрати врожаю та нерівномірних сходів.

Читайте також: В Україні збільшилися ціни на електроенергію на 7,5%

“Відповідно, і продукція на ринок сьогодні надходить нерівномірно”, – констатує директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

Таким чином, якщо у 2018 році ціна на кавун варіювалася в межах від 2,5 до 3,5 грн/кг, і це тоді вважалося максимумом, то зараз кавун, як вказувалося вище, коштує від 4 до 6 грн/кг. В минулі ж роки, ще до 2018-го, кавуни коштували приблизно 1,5-2 грн/кг.

" " " "