ЗУСТРІЧ З ДИСИДЕНТОМ

315

У день українського політв’язня студенти університету управління та права поспілкувались із просвітянином, дисидентом Кузьмою Матвіюком. Чоловік згадує, у липні 1972-го року озброєні кадебісти вдерлись до тогочасного помешкання у місті Умань з обшуком. Там зберігались його власні рукописи. Згодом він дізнався, що у квартирі весь час знаходився «жучок».

Відтоді почався найважчий період його життя, каже подолянин. У листопаді, того ж 72-го року Матвіюка позбавили волі строком на 4 роки. Покарання відбував у таборах суворого режиму. Його етапували до Мордовії. Працював на деревообробному верстаті. Про це йому нагадує травма, яку зазнав під час однієї нічної зміни. Тоді ж, на засланні, дисидент уперше зустрівся із Нескореним – Василем Стусом.

Кузьмі Івановичу – 81 рік. Він брав активну участь у Помаранчевій революції та Революції Гідності. Каже, українці – впертий народ.

День українського політв’язня відзначається в Україні щороку 12 січня на честь осіб, які були заарештовані через політичні переконання.

" " " "