Попереджений – значить озброєний: у Хмельницькому працює робоча група з легалізації тіньового бізнесу .

1794

Попереджений – значить озброєний: у Хмельницькому працює робоча група з легалізації тіньового бізнесу. Податківці, представники соцзахисту та управління торгівлі спілкуються із підприємцями та робітниками. Першим нагадують про їх обов’язки, а іншим про права. Кажуть, таким чином хочуть переконати місцевий бізнес почати працювати у правовому полі. І вже мають певні результати.

Ось таких добросовісних роботодавців, котрі мають оформлених працівників, у Хмельницькому не так багато. На жаль, як і по всій країні, в обласному центрі переважають бізнесмени, які цілком і повністю ігнорують трудове законодавство, а, отже, права тих, хто на них працює. З ними міська влада якраз і вирішила вступити в діалог. Рішенням виконкому у Хмельницькому створили робочу групу, котра намагається схилити і робітників, і підприємців вийти із тіні. Перші результати вже є.

Чиновники не приховують, найбільше неоформлених працівників раніше виявляли у сфері обслуговування –  перукарнях, салонах краси та закладах громАдського харчування. Після того як з ними попрацювали, ситуація покращилася. Наразі взялися за виробничників.

У соцзахисті не приховують, на які підприємства йти – добре знають. Адже все частіше отримують «наводки». Добросовісні роботодавці на нелегалів скаржаться. Бо втрачають від їх діяльності. Офіційне працевлаштування збільшує собівартість продукції, а, отже, заробляють тіньовики – ні копійки не відраховуючи до бюджету, вони можуть продавати дешевше.

Поки із підприємцями просто говорять. І силою слова, а не наданими законом засобами впливу, намагаються перетягнути останніх на бік закону. Хоча це – до пори, до часу. В соцзахисті кажуть, якщо отримають офіційне звернення від ображених робітників, важелі впливу почнуть застосовувати, а вони на сьогодні – досить серйозні. Лише штраф за неоформленого працівника становить понад сто тисяч гривень.

 

" " " "