3 замість 5 – децентралізація з політичним забарвленням

1075

Говорили про 5 – утворили 3. Після багатьох суперечок 17 липня Верховна рада ліквідувала старі райони та утворила нові. Скільки їх має бути на Хмельниччині – про це останніх два місяці тривали суперечки. Громади перекривали дорогу, пікетували обласну раду, їздили до столиці. В результаті тишком-нишком замість заявлених 5 районів під кінець минулого тижня проголосували за 3.

Впровадження нового терустрою – це продовження реформи децентралізації. Необхідність зменшення кількості районів була продиктована «роздутим» адмінресурсом. Після створення ОТГ частина повноважень виконавчої влади перейшла туди.

17 липня Верховна рада таки ліквідувала 20 районів та створила 3 нових – Хмельницький, Кам’янець-Подільський та Шепетівський.Однактакий формат ще до голосуваннявиклакавнезгоду громад. Вони страйкували та вимагали, абиїх думку врахували. Та марно – політична машина не дослухується до низів. Депутати від провладної партії стійко переконували- 3 райони – це збалансована думка громад.

Та виявилось -діалог  не склався. ПредставникиСлавутськоїгромади, до прикладу, кілька разів просили дослухатись до їх аргументів.

Енергетичний гігант області та загалом країни – Хмельницька АЕС. Здавалося б – як її зачепить децентралізація? При будівництві станції Нетішин проєктувався як місто-супутник. І місцева влада мала вирішувати лише проблеми життєдіяльності об’єкту. Зараз же мерія міста побоюється – проблеми району тягнутимуть гроші із місцевої казни.

У Дунаєвецькій громаді теж не в захваті від нового районування – для них стало несподіванкою голосування минулої п’ятниці.

У попередніх пропозиціях Кабміну була інша конфігурація Хмельниччини. В обласній раді підтвердили – у проєкті фігурувала цифра «5».

Попри усі обговорення на комітетах пропозиція Олексія Жмеренецького звучала, що три райони – ідеальний варіант для області. 238 нардепів  голосуванням підтримали таку пропозицію. Як наслідок – усі поневіряння подолян на майдані та звернення не дали результату.

Як кажуть в асоціації ОТГ, методика дозволяла утворити 5 районів на Хмельниччині.

Якщо слідувати рекомендаціям, то Хмельницький район стає перенасичений населенням.

Ще одним аргументом в підтримку більшої кількості районів є неспроможність медичної мережі витримати навантаження у разі сплеску захворюваності на COVID.

" " " "