Обізнаний – значить озброєний, або Як рятувальники вчили охоронців гасити суд…

465

Обізнаний – значить озброєний. Рятувальники навчили судових охоронців поводженню при пожежі. Для реалістичності навчань диму напустили стільки, що й справді можна було подумати – у центрі міста палає суд! Тривало усе це недовго, бо ймовірну пожежу локалізували за лічені хвилини. Кажуть, не дай Боже справжньої, тепер точно знають як діяти. Не дарма ж кажуть, важко в навчанні – легко в бою.

Сирена реве на весь майдан, охорона суду за мить уже біля приміщення. Перше, що роблять – виводять людей. Судові працівники поволі виходять на вулицю Не квапляться, бо знають, пожежа – не справжня, а бутафорська. В апеляційному та господарському суді – спеціальні навчання.

Зі сторони майдану і справді – жодних ознак пожежі. А у дворі судів – справжнісінька операція з порятунку. Рятувальники із третього поверху дістають ймовірного постраждалого. Все швидко і злагоджено, адже чоловік – один із учасників навчань – також судовий охоронець. Лишень чоловіка знімають з драбини – до нього уже летить медик. До тямки приходить буквально за кілька секунд.

Лікарка зізнається, якби чоловік і справді надихався диму, так швидко привести до тями його навряд чи вдалося б. Про всяк випадок розповідає як правильно діяти в подібному випадку не на навчаннях, а у житті.

Якщо потерпілий оклигав – рахуйте, що врятували життя. Якщо ж до тямки людина не приходить, не зволікаючи викликайте швидку. Допоки медики їдуть – також не бездіємо – продовжуємо слідкувати за диханням, пульсом та свідомістю потерпілого. В судовій охороні кажуть, увесь алгоритм дій із надання невідкладної допомоги, працівники знають. Так само сьогодні хочуть створити й покрокову інструкцію – як поводитись при пожежі.

Для того, аби судові охоронці і справді були готовими до пожежі їх вчать правильно користуватися вогнегасником. Перше, що робимо, – дивимось на манометр – якщо стрілка на зеленому – він придатний. Далі беремо вогнегасник до рук – одною тримаємо сам балон, другою раструб – під кутом 40 градусів. Виймаємо чеку і цілимося.

Загалом навчання тривали десь близько години. 40 чоловік судової охорони та 10-ро рятувальників із завданнями справились. Керівництво задоволене, але не на всі 100.

" " " "