Енергодім у Хмельницькому: перший вже є

485

У Хмельницькому з’явився унікальний будинок. 7-під’їздна 9-поверхівка на Франка, 55 виграла грант від Фонду енергоефективності. Це поки – єдине ОСББ у Хмельницькому, котрепрактично безкоштовно оновило систему опалення. З загальної вартості проєкту в 1,9 мільйона гривень, люди платили лише 20%. Звучить дорого, але якщо розбити на загальну кількість квартир – це в середньому близько півтори-двох тисяч гривень. Вкладення, не приховують мешканці, планують відбити вже протягом цього опалювального сезону.

Любов Василівна уже рахує – скільки цьогоріч зекономить на теплі. Жінка на пенсії, тож, переплачувати за комуналку немає звідки.

Встановлення індивідуального теплового пункту пенсіонерці стало у дві з половиною тисячі гривень. Каже, сума для неї велика – збирала по копійці, бо, переконана, енергоефективність – геть не порожні слова.

Заміна системи опалення будинку обійшлася у майже два мільйони гривень. Платили люди лише 20%. Основну суму отримали за програмою «Енергодім». Доєднатися до неї спонукав, не повірите, «Теплокомуненерго».

З індивідуальним тепловим пунктом люди тепер самі повністю контролюють теплопостачання у домі.

Система подачі тепла – цілком і повністю автоматизована.

Встановлення теплового пункту – це лише початок створення справжнього енергодому. Попереду – утеплення труб і самого будинку.

Завершити почате в ОСББ планують вже незабаром. Тим паче, що це, знову ж таки, відбуватиметься за грантові кошти. Відсоткове співвідношення вкладень людей – таке ж, як і для встановлення ІТП.

" " " "