Абітурієнти готуються подавати заяви до навчальних закладів.

1361

Набір у студентські лави. Цьогоріч вступна кампанія у профтехзакладах стартувала з 1 липня,  а от у вишах прийом документів розпочнеться з 12 липня. Подавати документи, як і в 2016-у, можна буде дистанційно – створення електронних кабінетів абітурієнтами взяло відлік ще 29 червня. Проте не  обійшлося і без нововведень . Так, до конкурсного балу Міністерство  освіти та науки  запровадило три категорії  коефіцієнтів – галузевий, регіональний та сільський.

З 12 по 26 липня кожен бажаючий  вступити до вищого навчального закладу зможе подати документи. Зробити це можна буде через інтернет – таким чином у приймальних комісіях поступово відходять від черг.За відсутності доступу до всесвітньої мережі  у будь-якому навчальному закладі можна буде скористатися комп’ютером.Проте, якщо є розбіжності у написанні прізвища, абітурієнт вступає за квотами, або має спеціальні умови – можна подати і паперову форму заяви. До послуг решти – електронні кабінети.

Цьогоріч  абітурієнти мають можливість подати документи у 9 вишів на державну форму навчання. При цьому вступнику потрібно буде зробити наголос на пріоритетності. На контракт кількість заяв не обмежується.

Для певної категорії існує і вступ у межах конкурсу. Однак щороку кількість вступників, що мають пільги при вступі до навчального закладу, зменшується.

Зарахування на бюджетну форму навчання проводиться до 5 серпня, а на контрактну – до 30 вересня. А от вступники до профтехзакладів мають більше часу для вступу . До прикладу, ВПУ №25 готує слюсарів, живописців та електромонтерів. Випускник Павло  остаточно вирішив навчитися професійно ремонтувати авто, тож сьогодні прийшов подати документи. До приймальної комісії завітав разом з мамою – вона підтримала хлопця у його першому серйозному виборі у житті.

Пік подачі заявок в училищі  очікують на серпень. Заклад планує взяти на навчання до двох сотень дітей.

Працевлаштування молоді  – серйозний показних розвиненого суспільства. Тож саме на пріоритетні спеціальності  має робитися наголос у профтехосвіті.

У департаменті освіти кажуть, цьогорічна вступна кампанія не особливо відрізняється від попередньої, проте нововведення все-таки є. У 2017 році  Міністерство  освіти та науки встановило три категорії коефіцієнтів до конкурсного балу. Перевагу при вступі матимуть випускники сільських шкіл, вступники з пріоритетністю на математичні та інженерні спеціальності, а також за регіоном проживання.

Певні переваги у вступі надаються соціальним групам вступників – учасникам АТО та їх дітям. Проте, як кажуть у департаменті,правильніше було б надати умови для рівного вступу таким категоріям.

Нині для абітурієнтів настає пора, коли необхідно визначитися з майбутнім фахом, аби згодом мати змогу на гідну роботу та оплату праці. Тисячі вчорашніх студентів мріють про успішну кар’єру, навчальні заклади – про хороших студентів. Минулого року вступники, що мали пріоритети на бюджетні  місця не скористалися цим правом і пішли навчатися на контракт.

 

" " " "