Одразу чотири фонтани з’являться у Хмельницькому до кінця 2017-го. Підсумки тижня .

1504

Освіжаюча прохолода середмістя… Одразу чотири фонтани з’являться у Хмельницькому до кінця 2017-го. Так, на привокзальній площі Хмельницького будують новий водограй.  Такого у нашому місті ще немає, він –пішохідний. Втім подібні зразки вже гарно зарекомендували себе у сусідньому Тернополі. Ще один відреставрований акваоб’єкт вже запрацював у тестовому режимі в парку імені Михайла Чекмана. Ремонтують і відпочинкову зону у дендропарку «Поділля», зокрема і фонтан, який не працював не один рік. Комунальники ж обіцяють, що дочекається на відновлення і фонтан на перехресті проспекту Миру та вулиці Свободи. Підсумки тижня побачили як тривають фонтанні роботи у Хмельницькому.

Фонтан у парку імені Михайла Чекмана нарешті запрацював. Він виконаний у класичному стилі: із глибоким басейном, обмурованим гранітним фасадом. Щоправда облицювання за проектом мало бути іншим, та на «вишиванку» довелося б надто довго чекати.

Орієнтована вартість цього водограю – один мільйон двісті тисяч гривень. Нині він працює у тестовому режимі – ще залишилося встановити підсвітку. Нині ж тішить око  відвідувачів парку з 10-ої по 22-гу.

І коли у парку Михайла Чекмана фонтан запрацював, то на іншому кінці міста у дендропарку «Поділля» до того, аби відвідувачі змогли охолоджуватися від бризків штучного гейзера, ще довго.

Попри те, що нині тут лише вкладають тротуарну плитку, до початку жовтня планують об‘єкт здати в експлуатацію. За своїм проектом дендропарківський фонтан схожий до чекманівського.

Зорієнтований він на спокійний відпочинок у тиші, вдалині від міської метушні.

Це – не Хмельницький. Так відкривали пішохідний фонтан у сусідньому Тернополі. Втім, акваспоруда подібного формату незабаром з’явиться і нашому місті. Розробили його архітектори місцевого «ProProstir».

Водограй реконструюють разом із усім привокзальним сквером. Над ремонтом візитівки міста почали працювати ще кілька років тому. Однак, запропонований тоді класичний фонтан із чашею, не припав до смаку містянам.

Ціна цього фонтану більш як півтора мільйона гривень, ще приблизно мільйон витратять на облагородження навколишньої території біля вокзалу. Частину робіт вже виконали: перестелили бруківку, встановили нові ліхтарі та зупинку громадського транспорту. Це не єдиний фонтан, проект якого розробили у «ProProstir». Молоді архітектори попрацювали над фонтаном біля «Сілістри».

Цей фонтан – найдорожчий. Тільки нижня його частина обійдеться за нинішніми цінами майже у п’ять мільйонів гривень. Проектно-кошторисної документації ремонту верхньої частини ще взагалі не виготовляли. Та в необхідності ремонту комунальники не сумніваються, адже це – обличчя міста. Тому наступного року запланували й ремонт діючих фонтанів на майдані Незалежності.

Так і справді можна привабити чимало туристів. Такою атракцією роблять це у Вінниці, а від кінця червня цього року і в Умані. Щоправда його ціна набагато більша за наші, та й місто витратило лише 10% від загальної вартості.

 

" " " "