Вірус Petya.А  – шкідник і вимагач. Підсумки тижня .

1275

Вірус Petya.А  – шкідник і вимагач. Нещодавно світ сколихнула масова хакерська атака. За один день вірусом було уражено 12 500 персональних комп’ютерів у понад 64 країнах світу. Та основна частина кібератаки пішла на Україну. Із загальної кількості постраждалих 75% зафіксовано саме в нас. Програма винищує файли, а після ураження вимагає 300$ переведених у беткоїнах. Вірус був вміло запущений злочинцями, яким вдалося вмонтувати код до бухгалтерської програми M.E.DOC. І активувався користувачем комп’ютера  через оновлення програми. Здебільшого в країні від кібератаки постраждали банки, державні та економічні установи.

27 червня в Україні була зафіксована кібератака. Чимало підприємств, банків і державних установ були уражені вірусом і тимчасово заблоковані.  Через оновлення бухгалтерської програми M.E.DOC. він потрапляв до персонального комп’ютера і близько місяця чекав на активування. Вірус вимагає гроші. 300$ на рахунок у беткоїнах – і вам висилають ключ-дешифратор. Та це омана – вірус знищує ваші файли.

Здебільшого постраждали ті підприємства і установи, які використовують операційну систему Microsoft Windows.

Вірус Petya атакував близько 20 банків України. Ощадбанк, Кредобанк, Таскомбанк – одні з найбільших установ країни були обмежені у функціях. Це створило штучну паніку серед користувачів. І вони кинулися виконувати усі можливі банківські операції, тим самим і створили ускладнення у роботі. Банки, які працюють з іншою операційною системою, залишилися не вразливими перед вірусом і продовжили працювати без збоїв.

У Хмельницькому також постраждали «Хмельницькгаз» і «Хмельницькобленерго». На невизначений термін перестали працювати сайти цих держустанов. Та більш значної шкоди вірус наніс працівникам. Були заблоковані клієнтські бази, терміни відпусток, нарахування заробітних плат.  На шосте червня сайти працюють у нормальному режимі. Та ще потрібний час на розшифрування внутрішньої інформації. Клієнтів просять не турбуватися – уся інформація збережена.

Такі масові кібератаки звернули увагу держустанов на слабкий захист системи. Відтепер у «Хмельницькгазі» обіцяють серйозніше ставитися до захисту внутрішньої інформації. Та сподіваються в подальшому більше не потрапляти до списку незахищених компанії міста.

Ми поцікавилися, що знають жителі міста про новий вірус Petya.

Як виявилося – майже кожен перехожий у місті знає про вірус. Щоправда, хмельничани лише чули та на власні очі про атаку, але її наслідків не бачили.

Та все ж якщо ви побачили, що з вашим комп’ютером відбувається щось дивне – радимо послухати вказівок професіонала.

За даними Головного управління Національної поліції було розпочато 23 кримінальні провадження за фактом втручання в системи різних установ. Та хто стоїть за початком епідемії  вірусом Petya – поки не відомо.

 

" " " "