Уряд створив “гарячу лінію” для з’ясування питань щодо ринку землі – телефонуйте!

На номер гарячої лінії 1545 може зателефонувати будь-хто і з яким завгодно питанням по земельній реформі

860

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов запевняє, що українську землю зможуть купувати лише українські громадяни і компанії, які зареєстровані в Україні.

“Для цього ми створюємо окрему систему моніторингу — будемо особисто відслідковувати, хто є справжнім власником землі», — повідомив міністр.  

Спеціально для малих фермерів створюється програма державної підтримки.  Їм буде надана можливість взяти кредити за невеликий відсоток для купівлі землі або придбання техніки.  Ця програма дешевих кредитів розрахована лише на тих, хто купуватиме до 500 га землі. На великі агрохолдинги вона не поширюється, у них і так міцне фінансове становище.

Тимофій Милованов також зауважив, що ця реформа має відновити справедливість для 6 мільйонів власників земельних паїв, які де-юре мають у своїй власності безцінний скарб, а де-факто не можуть ним розпорядитися. До речі, 20 років тому, коли реформування села тільки починалось, власників паїв було 7 мільйонів. Але тепер близько мільйона цих  людей уже відійшли у кращий світ. Причому чверть цих померлих землевласників навіть не змогли залишити свої наділи у спадок дітям. Вони повернулись у державний фонд.

Дивіться також: Ринок землі відкриють з 1 жовтня 2020 року

Отже, реформу треба проводити негайно. А найперше – “реформувати” кожному своє ставлення до неї. Треба позбутись страшилок, які поширюють противники лібералізації ринку.

До речі, власники не обов’язково мають продавати свою землю. Вони можуть, як і раніше, здавати її в оренду. Але тепер, коли вартість землі зросте, вартість оренди також буде вища. Тому люди зможуть отримати за неї вищу платню. Це також дасть краще наповнення місцевим бюджетам.

Отже, з будь-якого питання, що стосується земельної реформи, можна телефонувати за номером 1545.

" " " "