Атестація депутатів – громадські активісти оприлюднили результати ефективності обранців Хмельницької міськради

732

Хто в міськраді молодець? Громадська організація «Хмельницька ініціатива» склала рейтинг хмельницьких міських депутатів. Аналізували якість звітів за 2019 рік. Виявилося, що далеко не усі дотрималися обов’язку і прозвітували перед громадою міста. Є й такі, що протягом усієї 5-річної каденції жодного разу не зробили цього.

Хто у міськраді молодець? Щороку, протягом усієї каденції громадські активісти з «Хмельницької ініціативи» пильно стежили за депутатами Хмельницької міської ради. Аналізували активність, відвідуваність, конфліктність і підзвітність обранців. Антирейтинг ефективності очолив голова фракції «За конкретні справи».

Утім, не лишень він забув про звітувати за 2019 рік. Виявляється на сайті міськради оприлюднено лишень 9-ть з 42-х звітів. Тобто три чверті обранців проігнорували цей обов’язок перед громадою. Щодо відмінників рейтингу ефективності, то їх громадські активісти нарахували троє.

Щодо критеріїв оцінки, то у депутатському звіті має бути інформація про депутатські зусилля щодо вирішення проблем округу; про рішення місцевої влади, про особисту роль обранця у прийнятті і виконані рішень органів влади; про підсумки діяльності депутата в місцевій раді. Усе інше активісти оцінили, як «воду» і «маніпуляції».

Попри неприховані недоліки, громадські активісти відзначають, за п’ять років каденції якість депутатських звітів зросла. Водночас, дослідники відзначають, через партизаціюу нас не працює механізм відкликання неефективних депутатів.

Атестація депутатів місцевих рад – Всеукраїнська кампанія. Тривала протягом останніх 5-ти років. На меті: підвищити ефективність місцевого самоврядування і та навчити громаду критичному мисленню.

" " " "