Авто-бляхи можуть змінити статус і з європейських стати українськими. Підсумки тижня .

879

Авто-бляхи можуть змінити статус і з європейських стати українськими. Цього тижня Президент підписав закони, котрі дозволяють легалізувати закордонні автомобілі екологічного класу нижче Євро-5. Петро Порошенко завізував законодавчі акти навіть після того, як країною прокотилася низка протестних акцій. Хмельницькі власники євроблях також виступали проти. Цього вівторка вони зібралися на головному майдані обласного центру, аби виразити свою незгоду із прийнятими  народними обранцями законами Переконували, вони антинародні і вимагали у Гаранта їх ветувати.

Близько сотні автівок із єврономерами на початку тижня зібрались на головному майдані Хмельницького. Водії переконували, приїхали сюди, аби виразити незгоду із прийнятими Верховною Радою законами щодо їхнього питання. Наполягали, вони – антинародні й властивій для себе манері просили Президента про вето.

Платити за розмитнення стільки, скільки вимагає вік автомобіля євробляхери, кажуть, не можуть. Переконують, це – справжнє здирництво. Пан Олександр лише місяць тому купив свою 6 мазду. Каже, .за кордоном вона обійшлась йому у 3000, а, от в Україні навіть із новим законом офіційна реєстрація автомобіля вартуватиме навіть не стільки ж, а більше.

600-700 доларів за офіційну реєстрацію євробляхи – цього достатньо, переконують власники машин. Кажуть, роблять усе, аби і влада зрозуміла – останню сорочку із українців знімати не варто.

До речі, подібні акції в вівторок відбувались по всій країні. Щоправда бажаного результату євробляхери так і не отримали. В останній день тижня на своїй сторінці у соціальних мережах Президент повідомив – закон підписано. Що він дає – пояснюють митники. Перше і найголовніше – можливість узаконити автівки екологічного класу нижче, аніж Євро-5.

Найбільший акциз доведеться сплатити тим, у кого автівки – не першої свіжості. Чим старша машина – тим дорожче обійдеться євробляха.

За реєстрацію євроблях власникам доведеться сплатити і штраф. Порушення термінів тимчасового ввезення або транзиту обійдеться у близько вісім із половиною тисяч. Всі кошти, котрі поповнять бюджет в результаті легалізації старих європейських автівок підуть на перекриття дефіциту пенсійного фонду – зазначив у соціальних мережах Президент. Сума може бути суттєвою, адже за підрахунками митників євроблях в Україні – не сотні і навіть не тисячі.

Скільки автівок на території Хмельниччини ніхто не знає. При цьому на оформлення у євробляхерів лише 180 днів, тобто півроку. Процедури іще немає – її має прийняти Кабмін не пізніше ніж за два місяці. Митники передбачають, роботи побільшає. Хоча, заспокоюють – встигнуть.

" " " "