Без дорослих – простіше та легше: на Шепетівщині школярі самотужки залагоджують конфлікти

1127

Без дорослих – простіше та легше: на Шепетівщині школярі самотужки залагоджують внутрішні конфлікти. Все завдяки тому, що у кількох навчальних закладах району від початку року запрацювали Шкільні служби порозуміння. Одна із перших стартувала у ПлЕсенській ЗОШ. Там діти уже активно мирять однолітків.

8-класник Олександр як ніхто знає навіщо потрібні медіатори та Шкільні служби порозуміння. Їх послугами хлопець уже користувався. Результатом залишився задоволеним. Власне як і адміністрація школи. Директорка Тетяна Капелюх каже, робота учнів спрощує дорослим життя.

Не можуть натішитись роботою Шкільних служб порозуміння і правоохоронці, котрі, власне, стали ініціаторами їх створення на Хмельниччині. Кажуть, завдяки учнівській роботі над мілкими конфліктами, правоохоронці можуть сконцентруватися над серйозними.

У Плесенській ЗОШ наразі медіацією займається 5 учнів. 10-класниця Богдана переконана у важливості своєї нової неоплачуваної роботи.

Медіатори переконують, їхні принципи роботи нічим не різняться від принципів роботи професійних психологів, найголовніший з яких – повна конфіденційність.

Аби переконати учнів не боятися звертатися за допомогою, медіатори влаштовують чимало тематичних зустрічей. Координатор Плесенської шкільної служби порозуміння певна, крига скресла.

Сьогодні Шкільні служби порозуміння працюють лише у кількох районах краю. Лідерами серед впровадження нововведення стали Шепетівщина, Волочищина та Нетішин.

 

" " " "