Ліквідовувати пожежу на складі боєприпасів вчились хмельницькі рятувальники

1032

У Хмельницькій області відпрацьовували дії у разі виникнення надзвичайної ситуації на арсеналах та базах зберігання озброєння.  15 грудня рятувальники спільно із військовими, правоохоронцями, медиками моделювали надзвичайну ситуацію на кшталт тієї, що сталася на військових складах Калинівського району Вінниччини. Усе для того, аби навчитись оповіщувати людей, евакуйовувати громадян і цінності, ліквідовувати наслідки, розміновувати територію і забезпечувати громадський порядок.

Ліквідовувати пожежу на складі боєприпасів вчились хмельницькі рятувальники. Днями надзвичайники, правоохоронці, військові, медики та керівники органів виконавчої влади і органів самоврядування відпрацьовували дії у разі виникнення надзвичайної ситуації на кшталт тієї, що сталась на Вінничині.

За тренувальний майданчик обрали військові склади, що розміщенні у с. Цвітоха Славутського району. Там за легендою сталася пожежа на технічній території зберігання боєприпасів. У зону ураження потрапили 8 населених пунктів, в яких проживає понад 3 тисячі осіб. Спершу спостерігачі обговорили усі аспекти заходу під час теоретичної фази. Далі стартувала практична фаза. Для цього було організовано кілька локацій. Спершу делегація ознайомилася із системою оповіщення, що функціонує у Славутському районі, зокрема у с. Цвітоха, що за легендою є епіцентром надзвичайної ситуації. Після чого піротехніки ДСНС проінформували спостерігачів щодо типів і видів боєприпасів, які розміщенні на об’єкті.

А тим часом відбулася евакуація населення. Жителів зони ураження сповістили і в автобусах повезли у приймальний пункт в с. Улашанівка.

Окрім того, під час навчань спостерігачі ознайомили із роботою піротехнічних підрозділів Служби порятунку Хмельниччини, котрі за легендою здійснювали гуманітарне розмінування територій у зоні лиха. В селі Улашанівка для переміщенців було організований пункт прийому, зона психологічного розвантаження, пункт харчування і відпочинку. Як правило, за потреби такі об’єкти облаштовують у школах, будинках культури та закладах громадського харчування.

Завершилося тренування підбиттям підсумків за участю Голови ДСНС Миколи Чечоткіна та голови Хмельницької облдержадміністрації Олександра Корнійчука. Микола Чечоткін наголосив на необхідності доопрацювання керівниками плану заходів з урахуванням усіх проблемних питань, і головне — довести порядок дій у разі виникнення надзвичайної ситуації до кожного громадянина, який проживає в зоні ймовірного ураження.

До слова, у 2005 році на складах боєприпасів у с. Цвітоха Славутського району вже горіло. Тоді усе обійшлося без жертв лише завдяки оперативності і професійності рятувальних служб взаємодії. ГУ ДСНС України у Хмельницькій області

 

" " " "