Брак кисню. У Старокостянтинівській лікарні критична ситуація

326

Три доби на ногах, з моральним виснаженням та без запасів кисню. Саме так працюють медики у Старокостянтинівській лікарні. Запевняють, останні дві доби ситуація критична – кількість хворих росте, а запасів кисневих балонів немає. Через загострення побічних хвороб у хворих, до лікування коронавірусних залучають і кардіологів, і терапевтів.

Це відділення у Старокостянтинівській лікарні на 25 осіб, а знаходиться тут на лікування більше тридцяти хворих. Ліжка доставляють у палати – пацієнти мусять  тіснитись. На озброєнні лікарів 4 кисневих точки та один концентратор. Проте цього замало для такої кількості інфікованих замало.  Близько десяти людей весь час перебувають на кисневій терапії. Перевантаження у відділенні почали фіксувати два тижні тому.

Відділення невідкладної допомоги перепрофілювали на прийом коронавірусних хворих. Через цілодобовий моніторинг лікарі визначають – де звільнились місця. Туди ж одразу розподіляють новачків. Привозять сюди пацієнтів із Старої Синяви та Шепетівки. Працівники реанімації  геть вибились із сил – від коментарів відмовляються .У такому темпі працюють по три доби.

Кисневий пункт біля Старокостянтиніської лікарні працює без перерви. Тутешній робітник, каже головна лікарка, вже третю добу не знає спокою. Усе через брак кисню у цьому тритонному резервуарі. Замість рідкого до медзакладу доставляють балонний. Звозять його місцеві комунальні підприємства, військові – словом усі, в кого такий є в запасі. Ситуація склалась через проблеми із львівським постачальником.

Запровадження карантинних заходів у місті можуть частково зменшити кількість інфікувань. Саме тому лікарі закликають дотримуватись дистанції та носити маску. Цим можна врятувати лікарів від безсонних ночей роботи. А ще констатують – вірус зміцнів та помолодшав. З важкими випадками у боксах лежать ті, кому за 40. Завідувач травматологічним відділенням один із тих, хто сам у важкій формі переніс хворобу.

У лікарні готуються до можливого погіршення ситуації. З часом, якщо темпи захворюваності не зменшаться, до прийому ковідних хворих залучать і корпус дитячого відділення. Та потрібен все той же кисень.

Як згодом стало відомо, кисень замість Львова везли для лікарні із Дніпра. А тим часом з шостої ранку п’ятниці у медзакладі працювали в посиленому режимі. Без запасів та без гарантій, що таке не станеться в майбутньому.

" " " "