Через брак фахівців робітничих спеціальностей можуть бути закриті виробництва.

906

Через брак фахівців робітничих спеціальностей можуть бути закриті виробництва. Нині у Хмельницькому обласному Центрі зайнятості 70 відсотків зареєстрованих безробітних мають дипломи про вищу освіту. Підприємці у свою чергу нарікають на нестачу людей з робітничим фахом. У Верховній раді вже зареєстровано постанову про  проведення експерименту із впровадженням дуальної освіти у закладах професійно-технічних закладах Хмельницької області, аби одним дати роботу з гідною зарплатнею, а іншим – фахівців.

Тетяна Аносова вже третій рік навчається у професійному аграрному ліцеї, що у Чорному Острові. У майбутньому дівчина отримає фах кухаря. Каже, обирала професію так, аби  мати можливість отримувати гідну зарплатню, та без проблем знайти роботу. Однак, студентка потребує практичних знань.

Аби студенти професійних навчальних закладів отримували практичні знання – впроваджують систему дуальної освіти. У Хмельницькій області – це своєрідний експеримент. На ділі це означає участь представників бізнесу у підготовці робітничих кадрів. Тобто – студент поєднує навчання та стажування на підприємстві. В Україні гостро відчувається брак робітників. Ситуація є  настільки гострою, що у разі подальшої кризи можливе закриття певних напрямків виробництва. У парламенті нардеп Сергій Лабазюк, разом із колегами, зареєстрував постанову за номером 9173 про застосування дуальної форми навчання у Хмельницькій області.

Сьогодні у Хмельницькому обласному центрі зайнятості 70 відсотків зареєстрованих безробітних – люди з вищою освітою. Із запропонованих вакансій більше як половина – робітничі. Таким чином виходить замкнене коло. Підприємець Василь Міракін переконаний – представники бізнесу повинні долучатися до освітніх проектів. Адже через нестачу фахівців у робітничих галузях, бізнесмени зазнають неабияких збитків.

У владних колах кажуть: представники бізнесу готові платити хороші зарплати кваліфікованим робітникам. Однак через низький престиж таких професій нині бракує фахівців.

" " " "