Через люті морози приблудні коти можуть спровокувати серйозну аварію на ХАЕС, – деталі

Ховаючись від холоду безпритульні коти проникають в конструкції об'єктів ХАЕС, що може викликати коротке замикання

1143

У Нетішині через погіршення погодних умов Атомна електростанція перебуває в стані постійної потенційної небезпеки. Про це повідомило видання “Depo.Хмельницький”, посилаючись на слова начальника служ­би нагляду і пожежної безпеки ХАЕС Сергія Са­хнюка.

Справа у тому, що місцеві приблудні коти та інші схожі за розмірами тварини постійно шукають будь-які місця, де можна хоч якось зігрітися. В ході таких пошуків вони проникають майже будь-де. В тому числі і в щілини в конструкціях об’єктів на території ХАЕС з тепло- та електромеханічним обладнанням. Наприклад – у турбінне відділення , будів­лю пуско-р­езервної котельні, роз­по­дільчі пристрої ВРП   330/750 кВ.

Такі інциденти можуть призвести до короткого замикання з досить серйозними наслідками. Зокрема у грудні 2018 року безпритульний кіт спровокував від­клю­чення енергоблока від мережі.

Читайте також: В “Енергоатомі” розповіли, коли будуть побудовані третій та четвертий енергоблоки ХАЕС

“Тоді кіт потрапив у трансформатор системи збудження генератора. Це призвело до зупинки енергоблока­. В результаті простою недовиробіток електроенергії перевищив позначку 10 міль­йонів гривень. І це без врахування коштів на відновлення обладнання і трудозатрати на ремонтні роботи”, – ­зауважив Сергій Са­хнюк.

" " " "