Чи безпечні ягоди та овочі?

1120

Зелень, овочі, фрукти та ягоди. У Хмельницькому в  розпалі овочевий бум. Кабачки, баклажани, помідори, огірки та полуниця – і це не весь перелік продукції, якою  заповнені  прилавки магазинів та ринків. І сезонні дозрівання нині вже не мають значення. Культура вирощення дозволяє ласувати улюбленими продуктами у будь яку пору року. Звісно, різниця тільки у ціні. Та окрім корисних технологій вирощення, в ногу з часом іде і використання різноманітних хімікатів та стимуляторів росту. Вони допомагають швидкому дозріванню та роблять продукти привабливими для покупця.  Чи корисні продукти продають на  центральному ринку – дізнавалася наша знімальна група.

Василь Михайлович – постійний відвідував центрального овочевого ринку. Протягом цілого року постійно приходить за покупками. З нетерпінням чекає, коли у продажу з’явиться полуниця. Каже, любить поласувати свіжими перевезеними ягодами.

Після зими особливо хочеться вітамінів. Тільки в таких покупках криється своя небезпека -нітрати. Вони, звісно, не шкідливі, коли їх показник в межах норми. Покупці про це знають, та показниками не цікавляться. Тому, зазвичай, як і пан Василь обирають собі продавця до душі  і купують вже у свого на чесне слово.

Беремо найпопулярніше – полуницю та огірки. Прямуємо  до лабораторії, яка знаходиться на території центрального овочевого ринку. Його спочатку натирають, щоб отримати якомога більше вологи. Потім відбирають 10 міліграмів, які змішують із реактивом, який має витягнути нітрати. І через п’ять хвилин результати на руках.  Вміст нітратів у огірку показав 16 цілих і 1 десяту при допустимій нормі 150 міліграмів на один кілограм. Такі показники для відкритого ґрунту, а от у парнику допускається до трьох сотень.

А от полуниця показала результат 28 міліграмів на кілограм при допустимій нормі у 60. У лабораторії розповідають, кожна партія тих чи інших продуктів, яка завозиться, обов’язково проходить експертизу.

Також додають, за продукцію несуть особисту відповідальність. І гарантують, що все в межах ринку перевірено. Кожен покупець одразу на місці може запросити результат лабораторної перевірки.

" " " "