У лісі на Старокостянтинівщині археологи виявили історичний скарб.

761

Унікальну знахідку знайшли  на Старокостянтинівщині.  Місцеві археологи шукали монети а натрапили на бідон із особистими речами повстанців. Як згодом з’ясували ті, хто на місці проводив розкопки – територія навколо була замінована. Тож попрацювати довелося і піротехнікам.

У літературному музеї – поповнення експонатів. Зі Старокостянтинівщини сюди прибув металевий бідон. Знайшли його двійко місцевих археологів. Як зізналися чоловіки – шукали стародавні монети. Аж раптом натрапили на кришку, що виднілася у розмоклій землі. Зразу ж про знахідку сповістили колег.

Бідон повстанців знайшли ще восени, проте лише навесні  на місці знахідки провели ґрунтовні розкопки.  Через  вологу значна частина речей  в поіржавілій ємності зіпсувалась. Проте історики серед того, що можна було ідентифікувати знайшли літературу 50-тих років та особисті речі членів крайового проводу ОУН «Поділля».  Нині усі вони зберігаються в літературному музеї.

Повстанський скарб був захований  в урочищі «Жеребки» поблизу села Підгірне на Старокостянтинівщині.  Саме  у тих лісах проводили свою діяльність повстанці у 40-50- х роках. Тож власників  знайдених речей встановили. Це повстанці – Іван Ліщинський, Михайло Чернега, Йосафат Лазорко. Члени крайового проводу періодично жили у лісі в землянках-криївках. Як з’ясували історики – територія навколо знахідки була замінована.

Піротехніки знешкодили близько 10 снарядів. Як кажуть очевидці, територія  в урочищі «Жеребки» – популярне  місце серед відпочиваючих. Історики наполягають на тому, що варто ґрунтовніше  дослідити ліси Старокостянтинівщини. Адже вони можуть приховувати ще багато скарбів і снарядів з минулого.

 

" " " "