Чи можна відшкодувати збитки переселенцям від агресії РФ?

1169

Матеріальна компенсація за моральну шкоду чи каліцтво. Українські суди при розгляді справ за позовом переселенців часто виносять рішення не на користь потерпілих. З-поміж 2 мільйонів вимушено переміщених осіб  не всі знають свої права. Проте успішно виграні справи таки є – тож волонтери та громадські активісти закликають боротися за відшкодування коштів країною-агресором.

Десятки тисяч переселенців Донбасу  шукають кращої долі по інших регіонах та за кордоном. Серед тих, хто покинув  рідну Луганщину – і Ірина Верігіна. Жінка активно підтримує бійців та закликає земляків боротися у судах за свої права. Поки ж, каже, закон про окуповані території не прийнятий ,а на спустошених територіях Луганська та Донецька назріває екологічне лихо.

Нині вихідці із Донбасу позбавлені можливості голосувати. Багатьом важко відновити документи та  повернути матеріальні цінності.

Позовів до суду на відшкодування матеріальної та моральної шкоди РФ поки не надто багато – потерпілі не вірять в позитивне завершення справи. Та перемоги у правовому полі існують – 29 березня 2016 року на Ярмолинеччині вперше в історії українського правосуддя встановлений юридичний факт загибелі  військового внаслідок агресії Росії.

Більше двох мільйонів переселенців нині – без права голосу та даху над головою. Проте не всі сидять, очікуючи допомоги від держави. Тисячі з тих, кого вигнала з дому війна, нині об’єднуються в громадські організації, аби відстоювати свої права та мати гідне життя на новому місці.

 

" " " "