«Чисте небо» на Хмельниччині. Підсумки тижня .

1769

«Чисте небо» на Хмельниччині. Вже тиждень на старокостянтинівському військовому аеродромі тривають  міжнародні навчання, які закінчаться 18-го жовтня. Разом із українськими пілотами, виконують тренувальні місії у небі представники ще восьми країн-учасниць НАТО. Найчисленніший контингент – американських військо-повітряних сил. Востаннє подібні навчання в Україні проходили ще 2012-го року.  Всього ж особового складу на «Чистому небі» налічують понад сімсот. Пілотують вони півсотні літаків. Усередньому щодня здійснюють по сорок вильотів. Проконтролювати хід навчань до Староконстянтинова прибув і Головнокомандувач Збройних сил– Петро Порошенко. Після відвідин Старокостянтинівського летовища Президент України вирушив не до столиці, а в Цвітоху Славутського району. Там  знаходиться одне із найбільших на Хмельниччині сховищ боєприпасів . І саме там зараз триває реконструкція боєскладів за стандартами НАТО. Ціна новітнього ремонту – мільярд двісті п’ятдесят мільйонів гривень.

Щодня пілоти здійснюють по більш як сорок вильотів – розповідає командир військової частини Євген Булацик, у розпорядженні якого цей військовий аеродром. Зізнається, таких навчань на старокостянтинівському летовищі ще не бувало.

Однак, про вартість цих, безсумнівно, важливих навчань тут розповідають неохоче.

Ціна 1 літра – в середньому 25 гривень. Виходить кругленька сума – плюс-мінус п’ятдесят мільйонів гривень. За ці гроші українські пілоти, разом із іноземними колегами вивчають тонкощі співпраці у небі.

Величезний плюс – наші військові спілкуються із іноземними колегами англійською мовою. Командир американців Кліф Рідлон каже, українські льотчики – професіонали високого рівня.

Проінспектував хід навчань сам Президент України – Петро Порошенко. На летовище, зрозуміло, не приїхав, а прилетів, хоч і не на штурмовику.

Під Старокостянтиновом Президент  зустрівся із представниками Сполучених Штатів  й поцікавився співпрацею українців із американцями.

Президент України відзначив професіоналізм українських військових, які на рівні працюють із представниками НАТО.  Каже, аби демонструвати такий рівень, кілька років довелося працювати над реанімацією українського війська в тому числі – військово-повітряних сил.

Це – наймасштабніші навчання за останні роки. Востаннє, як ми вже казали, подібні тренування на теренах України проходили ще 2012-го. Тоді у них участь брав Роберт Свертфейгер.

Американські військовики переконують – відпрацьовують стандартні завдання, які жодного стосунку до російської агресії – не мають. Просто співпраця – і нічого більше.

Ще однією наскрізною темою зустрічі Гаранта із військовими стала безпека арсеналів армії. Очільник області переконує – у нас із цим усе в порядку.

Будують новітній сховок саме у Цвітосі Славутського району. Тож, замість столиці Петро Порошенко полетів на північ нашого краю. Та вже на гелікоптері.

Там  знаходиться одне із найбільших на Хмельниччині сховищ боєприпасів . . Та питання зберігання зброї – нині більше як актуальне. Якраз минув рік після трагедії у Калинівці Вінницької області, як у чернігівській Ічні знову вибухнули склади. Зараз у Цвітосі  триває реконструкція приміщень за стандартами НАТО. Ціна новітнього ремонту – мільярд двісті п’ятдесят мільйонів гривень.

" " " "