День боротьби із дитячою працею відзначають у світі

756

У світі 218 мільйонів дітей віком від 5 до 17 років мають роботу. 73 мільйони з них працюють в небезпечних умовах. Більшість практично не мають часу, аби ходити до школи, а тим паче – гратись, часто вони не отримують належного догляду та харчування. Аби привернути увагу до цієї проблеми щороку 12 червня відзначають день боротьби із дитячою працею. Які права мають діти під час працевлаштування та з якого віку можна законно заробляти власні гроші ми дізнавались у правозсхисників.

Із неповнолітньою особою, яку приймають на роботу, обов’язково повинен бути укладений трудовий договір в письмовій формі. Для дітей в трудовому законодавстві передбачені деякі пільги та привілеї. Перед тим, як неповнолітнього приймуть на роботу він обов’язково має пройти медогляд. Також для молодих людей до 18 років не встановлюється випробувальний термін, а також скорочується робочий день.

Учні шкіл та професійно-технічних училищ віком до 16 років мають право працювати тільки у вільний від навчання час, і робочий час не повинен перевищувати 24 годин на тиждень. Також існує первний перелік робіт, до яких не можна залучати неповнолітніх дітей.

Правознавці закликають батьків перевіряти місця роботи, куди влаштовується їхня дитина і ретельно вчитуватись у трудовий договір. І якщо ви важаєте, що на роботі порушуються права вашої неповнолітньої дитини можете розірвати договір з роботодавцем від свого імені.

" " " "