Депутат Хмельницької обласної ради попався на хабарі. Підсумки тижня .

2434

50 тисяч доларів за посаду. Депутат Хмельницької обласної ради попався на хабарі. Конкретника Миколу Харкавого зловили на гарячому поліція та НАБУ. Засідку влаштували у готельному комплексі, котрий належить дружині обранця. Запобіжний захід для нього обирали протягом 3 днів, зрештою, київський суд визначив заставу – 500 тисяч гривень. Для родини Харкавих – це не гроші. Статкам держслужбовця може позаздрити навіть Президент. Звідки гроші та чи був хабар – цього тижня ми збирали думки серед колег-депутатів та громадських активістів. Тему продовжить наш кореспондент.

50 тисяч доларів – саме стільки вартують конкретні справи депутата Хмельницької обласної ради Миколи Харкавого. Його затримали на гарячому  під час отримання хабаря. Гроші конкретівець вимагав у керівника комунального підприємства, обіцяючи залишити того на посаді. За даним фактом правоохоронці одразу відкрили кримінальне провадження.

Кошти, які одержав хабарник правоохоронці вилучили, а його затримали. За вимагання посадовцю світить від 8 до 12 років тюрми з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років та з конфіскацією майна. Власне, якщо до відповідальності дійде, конфісковувати у пана Харкавого таки буде що. Колишній держслужбовець– начальник Хмельницької, Львівської та Тернопільської митниць, а сьогодні – скромний викладач вузу та депутат-конкретник Хмельницької обласної ради  заробляє не так багато. За 2016-рік, до прикладу, задекларував ледь більше 11 тисяч гривень доходів. А, от, живе далеко за межею бідності. Переконує, усе завдяки дружині.

Дохід дружини за 2016-ий склав 986 тисяч гривень. Утім, це – лише крапля в морі. Бо грошові збереження родини Харкавих обраховуються сотнями тисяч не гривень, а доларів США.

Майна у родині депутата-конкретника також не бракує. В самого Миколи Харкавого – 2 квартири – у Києві та у Львові. В дружини – квартира у Кам’янці, адмінбудівля у понад 1000 квадратів на Чемеровеччині та 2 готельно-туристичні комплекси у місті над Смотричем. І це – ще не все.

Практично палац родина Харкавих зводить на території заповідної зони – в каньойоні річки Смотрич – у Кам’янці-Подільському. До речі, саме в цьому місті і розпочалася кар’єра пана Миколи на митниці. Де скромний уроженець Свіркшковець дістався неабияких висот. Працював за часів Януковича керівником. Мабуть, заслужив, бо тричі сидів в головному кріслі спершу Хмельницької, потім Львівської, а потім й Тернопільської митниць. До слова, посильна праця на кордоні Миколи Харкавого не раз приковувала інтерес мас-медіа. Сьогодні народний депутат, а колись журналіст Дмитро Добродомов коли дізнався, що митника затримали на хабарі – навіть не здивувався.

Зважаючи на всі розслідування щодо хабарництва на митниці, котрими колись займався, роботу на кордоні  Дмитро Добродомов сміливо називає діагнозом.

Громадські діячі Хмельниччини із твердженнями нардепа солідарні.

Чи брав Харкавий як депутат активісти твердити не беруться. Кажуть, його вину має визначити суд. Разом із тим не заперечують підстави затримання посадовця.

Факту «рєшалова» в обласній раді громадські активісти також не відкидають.

Більше того, навіть самі колеги Харкавого – депутати обласної ради говорять про «договорняки».

До речі, кажуть, що ніби-то, коли брав, затриманий натякав – вся сума не йому – її мають поділити на трьох. У соцмережах не соромляться називати прізвища.

А поки Микола Харкавий мовчить, мовчить і його керівництво. Співголова партії Гереги «За конкретні справи» нардеп Андрій Шинькович від будь-яких коментарів на задану тему просто тікає.

Можливо нардепу соромно за підлеглого, а, можливо, сказати нічого. Відповідно до рішення суду Миколу Харкавого арештували, щоправда, залишивши альтернативу – заставу у 505 тисяч гривень. У соцмережах над її розмірами просто кепкують.

Зважаючи на статки родини Харкавих, депутата незабаром таки відпустять. Платити там є із чого. А, от як далі розвиватиметься справа поки невідомо. Суд щодо обрання міри запобіжного заходу Миколі Харкавому  відтягували протягом трьох днів. Подейкують, партійне керівництво намагалось зам’яти справу. Один із активних борців з корупцією, нардеп Єгор Соболєв такому розвитку подій не дивується.

 

 

" " " "