Перевірка готовності до школи та відміна оцінок у перших класах . Підсумки тижня .

1980

Перевірка готовності до школи та відміна оцінок у перших класах – саме такі нововведення чекають на першачків цього року. Менше ніж за три місяці розпочнеться новий навчальний рік. Для першокласників – це початок нового етапу в житті. Психологи вважають, від того, як дитина сприйме перший клас, залежить все його подальше навчання. Та як зрозуміти чи готовий малюк до школи? Коли краще вести дитину у перший клас: в 6 чи в 7 років?

Минулого року уряд дав зелене світло старту безпрецедентного реформування середньої освіти, затвердивши Політичну пропозицію «Нова українська школа». По троху освітній процес українських шкіл змінюється. Відтепер, у школах будуть не просто вчити, а й виховувати особистість. Одне з нововведень, що торкнеться малюків, які восени підуть до першого класу неабияк як потішить школяриків. З нового навчального року у 1-2 класах повністю відміняються оцінки.

Відтепер вчитель повинен аргументовано прокоментувати відповідь школяра і підштовхнути дитину до бажання шукати кращі способи навчальної діяльності.

Батьки дошкільняи часто задають собі питання: чи готова дитина до навчання? Чи достатньо в неї знань, аби її прийняли до першого класу? Одразу хочемо спростувати міфи про важкі тести для дошкільнят. Ніхто не перевірятиме вашу дитину на знання літер чи цифр. Власне вимог до майбутніх першачків при прийнятті до школи практично немає.

Тож головне, аби ваша дитина була готова до навчання – психологічно. І перевірити цю готовність можна у Хмельницькому центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Ця послуга діє вже з 1-го червня. Всі батьки можуть скористатись нею та визначити чи готове їхнє чадо до навчання у школі. У центрі кажуть, роботу проводять не тільки з дітьми, а й з батьками. Дорослим пояснюють, що головне – це психологічна готовність до навчання, а не надмірні інтелектуалні знання.

Діагностику проводить фаховий психолог. В залежності від характеру дитини сеансів може бути від одного до п’яти. За допомогою різних методик психолог визначає готовність малюка до школи. Тут не питають абетку чи табличку множення. В першу чергу перевіряють як дитина йде на контакт, чи соціалізована вона, чи готова спілкуватись із однолітками та вчителями.

Дуже важливим аспектом у підготовці до школи є мотивація дитини. Психологи кажуть, дитину потрібно заохотити до навчання. Та ні в якому разі ця мотивація не повинна бути маніпулятивною. Давати гроші чи дарувати подарунки першачку за гарні оцінки – найбільша помилка деяких батьків. Мотивувати дитину до навчання та саморозвитку потрібно на власному прикладі.

Тож нова послуга дасть змогу батькам дізнатися, наскільки дитина готова до процесу навчання у школі, наскільки вона мотивована здобувати знання, як швидко дитина зможе подолати певні труднощі, подружитися з однолітками тощо. Ці всі результати враховуються, а потім фахівці надають батькам рекомендаційну базу. Варто відзначити, що ця послуга у центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді абсолютно безкоштовна.

 

 

" " " "