Цього тижня людство відзначало міжнародний день йоги. Підсумки тижня .

1483

Гармонія душі і тіла. Цього тижня людство відзначало міжнародний день йоги. Це слово в перекладі з санскриту означає «гармонію, зв’язок, єднання. Втім для сучасної західної людини воно найчастіше асоціюється з певним видом фізичних вправ та духовних практик – хатха-йогою. Щороку кількість прихильників цієї методики у західному світі збільшується, не виняток і Хмельницький. Тут вже працює кілька студій йоги, а на вихідних на міському пляжі проводять благочинні заняття. Однак хатха-йога лише одна із більш як десятка різновидів цієї культури: акройога, флай йога, прана-йога … Розповісти про всі у нас, на жаль,  не вистачить часу. Та про техніки, котрими можна вже займатися у Хмельницькому наступний сюжет Підсумків тижня.

В повільному темпі півтори години тричі на тиждень займається йогою шестирічна Поліна. Дівчинка вже рік вправляється в асанах разом із мамою. Каже, що вона їй подобається, але ще не може сформулювати чому. Робить це за доньку мама.

Йога має чимало різновидів. До прикладу пані Ірина з Поліною, крім звичайної, займаються так званою акройогою – вона складніша і містить у собі частину акробатичних трюків.

Зазвичай цим різновидом займаються у парі. Тренери зауважують про позитивний вплив таких занять на подружжя, адже так партнери починають краще розуміти дин одного, а завдяки великій кількості підтримок – довіряти своїй половинці.

Популярності набуває новий різновид тілесних практик – так звана флай йога. Вона поєднує у собі одразу кілька різновидів: звичайну йогу, стретчинг та елементи повітряної гімнастики. Під час таких занять використовують спеціальний інвентар – гамаки. З їхньою допомогою, нібито, долають гравітацію.

Людина будь-якого віку, ваги і стану здоров’я може займатися флай йогою. В принципі, як і хатха-й           огою. Саме це вирізняє її з поміж інших видів фізичних навантажень. Навіть зайва вага стати на перешкоді не може. Рівень завжди можна підібрати індивідуально. Добре треновані люди здатні на виконання насправді важких асан  – поз у йозі.

Тих, кому здається, що такі вправи можуть налякати, інструктори заспокоюють. За півтори години тренувань тіло розігрівається настільки, що своєю вправністю може здивувати. Та й підбирають тут вправи кожному за рівнем фізичної підготовки.

Нині Ігор Площинський – інструктор із йоги. А ще 12 років тому займався єдиноборствами. Саме тренер привів спортсмена до цього виду фізичних навантажень. Тоді, каже пан Ігор, і знайшов себе.  Тепер майже увесь день проводить за заняттями, адже має кілька груп із різним рівнем підготовки.

До Міжнародного дня йоги у всьому світі встановлюють рекорди. Так 13-річна дівчинка з індійського міста Майсуру за одну хвилину п’ятнадцять разів виконала одну із найважчих асан.

Долучилися й українці. Минулими вихідними на Хрещатику півтори тисячі людей під керівництвом посла Індії провели йога-сесію.

Хмельничани поки що жодних рекордів із йоги не встановили. Мали таке бажання кам’янчани під час відкриття цьогорічного турсезону, та не вдалося. Та не в рекордах щастя йога. Втім, усім, хто хоче спробувати себе у цьому виді фізичних навантажень, у Хмельницькому  відкривається чудова нагода.

Так впораєтеся одразу із кількома справами:досягнете енергетичного балансу, і дітям допоможете.

 

" " " "