Цього року – чотири претендента на звання почесного громадянина Хмельницького. Підсумки тижня.

1360

Політик, промисловець, військовий та громадський діяч. Цього року – чотири претендента на звання почесного громадянина Хмельницького. Такий конкурс у місті відбувається щорічно. На сьогодні вже 56 громадянин були відзначенні. 25 із них сучасні герої, які загинули у Російсько – українській війні. Серед переможців, такі відомі хмельничани Михайло Чекман, Іван Бухал. До журі конкурсу входять – лікарі, підприємці, представники вищих навчальних закладів та громадськості. Кожен бажаючий може подзвонити і залишити свій відгук про кандидата. Окрім почесного звання, переможець отримає пільги і одноразову грошову виплату у розмірі 20 мінімальних заробітних плат. Також у міській раді працюють над створенням книги, яка розповість історію кожного.

У місті розпочався традиційний  конкурс на звання «почесного громадянина Хмельницького». Цього року громадськості та владі доведеться вибирати серед чотирьох претендентів. Підприємець – Олександр Лисюк, військовий – Ігор Гордійчук, політик – Лев Бірюк та громадський діяч – Кузьма Матвіюк.

Лев Бірюк – відомий політичний діяч у нашому місті. Свою діяльність розпочав, ще з часів Радянського союзу. Був одним із засновників громадських об’єднань «Меморіал» і «Просвіта» на Поділлі. Депутат Верховної Ради 3-х скликань та депутат Хмельницької міської ради на сьогоднішній день. Чимало організацій подали прохання на призначення йому почесного звання.

Працював і в Парламенті ОБСЄ.  Там піднімав питання про кордони України, які досі не мають чіткого маркування. Також за свою роботу був нагороджений державними орденами «За заслуги» та «Знак пошани».

Ігор Гордійчук відомий в Україні своїми військовими подвигами. У 2014 році вже отримав звання Героя України. Дванадцять днів його підрозділ в оточенні тримав Савур-могилу. Побував він і у Іловайському котлі. Там і отримав своє поранення.

Він був першим командиром 8-го полку спецпризначення. Поставив наших вояків на новий рівень. Тим, власне, і відзначився у Хмельницькому. Звісно, військових досягнень у генерала-майора чимало. Після виявленої мужності і відваги отримав нагороду від Президента України.

Кузьма Матвіюк – громадський діяч Хмельницького. Був одним із ініціаторів створення товариства «Спадщина». За великий патріотичний вклад  рішенням Президії Міжнародної кадрової Академії йому було присвоєно звання «Почесного професора».

Нині переймається новинами про можливий продаж української землі. Також піклується про патріотичне виховання – проводить просвітницьку роботу для студентів міста.

Олександр Лисюк відомий промисловець нашого міста, директор місцевого заводу «Хмельпиво». Виробництво працює стабільно, люди вчасно отримують заробітну плату. Лише за 2016 рік до бюджету було перераховано близько 48 мільйонів гривень. Постійно займається благодійністю, допомагає учасникам Другої світової, ветеранам праці, учасникам АТО та іншим благодійним фондам. Йому було присвоєно почесне звання «Заслужений працівник промисловості України». Паралельно до проекту у міській раді працюють над створенням книги, яка розповість про почесних громадян Хмельницького. Її планують видати у аудіо вигляді.   За часи існування конкурсу 56 людей отримали почесне звання. 25-м воїнам АТО таке звання  призначено  посмертно.

Кожен небайдужий хмельничанин може подзвонити і висловити власну думку. Дзвінки приймаються у робочі дні з 09:00 до 17:00 години за номером телефону 79 -47- 55. Усі голоси будуть враховані під час вибору гідного претендента на звання «Почесний громадянин» 2017 року.

 

" " " "