Добудова 3 і 4 енергоблоків ХАЕС: інформація з перших рук

Добудова двох енергоблоків ХАЕС дала би велетенські стратегічні вигоди українській державі

2323

Добудова 3 і 4 енергоблоків Хмельницької АЕС, за планами, мала би розпочатися вже з наступного, 2021 року. Однак процес уже вкотре гальмується через законодавчі перепони.

Законопроект “Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків №3,4 ХАЕС”, який був схвалений на засіданні урядового комітету ще в червні 2019 року, досі не поданий на розгляд Верховній Раді України. А між іншим, там міститься повне техніко-економічне обґрунтування добудови цих двох об’єктів, які мають надважливе значення для енергетики нашої держави. Про це йдеться у блозі в.о. президента ДП НАЕК “Енергоатом” Петра Котіна.

Відповідно до цього законопроекту, вже до кінця 2020 року має бути остаточно затверджений проект добудови 3 і 4 енергоблоків ХАЕС. А вже упродовж наступного, 2021, року мали виготовити необхідне обладнання і з 2022 приступити безпосередньо до добудови цих об’єктів. Завершення будівництва планується на кінець 2025 року, а в 2026 обидва енергоблоки мають ввести в експлуатацію.

Однак справа свідомо гальмується через потужне парламентське лобі, що просуває дорогу відновлювальну енергетику і теплову енергетику, яка безбожно забруднює довкілля.

Тим часом, частка атомної енергетики в електрогенерації Україні була й залишається найбільшою. Саме атомні енергоблоки виробляють половину всієї генерації. Але так буде не завжди. У всіх 15 нині діючих енергоблоків є свій ресурс використання. Поступово вони будуть виводитися з експлуатації і замінити їх буде нічим, каже Петро Котін.

Просторікування про те, що все можна замінити поновлювальними джерелами енергії – міф. Основу енергетики держави ще довго складатимуть інші джерела, до того ж, ВДЕ  дуже дорогі. Така енергія направду “золота”. Тим часом, атомна енергетика була й заливається найдешевшою і, хоч це комусь може здатися неймовірним, найчистішою. Вона практично не забруднює довкілля, і нині є абсолютно безпечною. Адже після аварії на ЧАЕС стан об’єктів атомної енергетики в усьому світі ретельно моніториться  та оцінюється авторитетними міжнародними організаціями.

За підрахунками на добудову двох енергоблоків потрібно 76,8 млрд гривень. Це, звісно, велетенська сума, якої в державному бюджеті немає.  Однак уже сьогодні “Енергоатом” має напрацювання, де можна взяти такий кредит під відносно невисокі відсотки.

Які вигоди матиме Україна та Хмельниччина зокрема від добудови цих енергоблоків:

1.Завдяки збільшенню обсягів виробництва дешевої електроенергії від атомних блоків можна буде утримувати тариф для споживачів на низькому рівні.

2.Це також забезпечить баланс та стійкість енергосистеми країни. А це означає гарантію енергетичної безпеки держави і стабільність економічної ситуації.

3.Завдяки реалізації цього проекту добудови будуть створені тисячі додаткових робочих місць як на стадії будівництва, так і на стаді експлуатації нових енергоблоків.

4.Крім того, завдяки добудові можна буде завантажити роботою українські підприємства, які виготовлятимуть допоміжне обладнання для будівництва. За підрахунками 70% цього обладнання може бути виготовлено в Україні. Отже можна говорить не тільки про економічний підйом Хмельниччини, але й усієї України.

5.Добудова цих двох нових енергоблоків дасть змогу з часом безболісно замінити старі енергоблоки, які відпрацюють свій ресурс.

6.Завдяки введенню 3 і 4 енергоблоків ХАЕС в експлуатацію можна буде нарешті почати об’єднання енергосистеми України з європейською енергосистемою. Такий план існує вже давно. Відповідно до нього діючий нині енергоблок №2 тієї ж ХАЕС мав бути інтегрований у європейську енергосистему та передавати вироблену енергію на Польщу. Однак поки що цей проект не реалізовано через недостатній ресурс об’єднаної енергосистеми України.

Отже, очільник “Енергоатому” сподівається, що в українській владі нарешті візьмуть гору здоровий прагматизм і державницькі інтереси, а не лобі окремих олігархів. Тоді й дадуть старт добудові цих важливих об’єктів енергетики.

" " " "