«Доступні ліки» доступні не всім

1450

«Доступні ліки» доступні не всім: приватні аптеки перестали видавати ліки за урядовою програмою. Більшість із них припинили отоварювати лікарські рецепти ще в грудні минулого року. В Ярмолинецькому районі, до прикладу, із 5-ти, з якими укладено договори, наразі працює лише одна. Посадовці обласного Департаменту охорони здоров’я запевняють у протилежному. Кажуть, у краї проблеми із реалізацією урядової програми відсутні.

239 лікарських препаратів – цьогоріч перелік «Доступних ліків» розширили – аж на цілих 40 позицій. До тих, які можна отримати безкоштовно – сердечникам, діабетикам та астматикам додалося дві – їх тепер 34. В Департаменті охорони здоров’я Хмельниччини запевняють та переконують, урядова програма – прекрасно працює, допомагає краянам заощаджувати та бути здоровими. Краяни, щоправда, про це не в курсі. Ярмолинчанка Ірина Пастушенко майже десятиріччя страждає на гіпертонію – до лікаря ходить як по святу воду, а, от, про безкоштовні ліки та урядову програму навіть не чула.

Пані Ірина розповідає, на ліки за місяць витрачає щонайменше 1000 гривень. Тому від допомоги в жодному разі б не відмовилась. Її, відповідно до програми, мав би надати лікар центру ПМСД. Насправді процедура досить проста.

У Ярмолинецькому Центрі ПМСД переконують, минулоріч отоварили близько 17 тисяч рецептів. Не всі вони безкоштовні, бо за більшість все ж таки треба доплатити, та все ж доступними їх назвати можна. Дарма, що більшість із тих, що у списку – давно застарілі, а, отже, неефективні.

Приватні аптеки давно перестали відпускати ліки за державною програмою.

Ця аптека з доступними ліками не працює від грудня місяця. А ось ця – від початку року.

Така ж проблема і з приватними аптеками, котрі розташовані в обласному центрі. Більшість з них також не відпускає нахвалені «Доступні ліки». Фармацевти натякають, люди без медикаментів, бо за них не розрахувалися.

А, от, у Департаменті охорони здоров’я певні, з «Доступними ліками» в краї проблем немає.

Власне, після нашого втручання, із ситуацією в Департаменті обіцяли розібратися. Тож, далі буде.

 

" " " "