Ціни на їжу зростають: в Раді пропонують шлях вирішення проблеми

543

Уперше за 30 років економічної війни проти України українці можуть отримати можливість, коли на полицях магазинів буде представлена в більшості вітчизняна продукція. Із відповідною ініціативою виступила депутатська група «Партія «За майбутнє», у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, який передбачає зниження ставок ПДВ: 0% на продукти харчування та 7% на комунальні послуги.

Про це під час брифінгу в стінах парламенту повідомили представники депутатської групи.

Сьогоднішня енергетична криза, зростання цін на все — на газ, електроенергію, продукти харчування — змушує підприємства і підприємців закриватися. До всього, Євросоюз ухвалив рішення з 1 липня ввести нульовий ПДВ на всі свої продукти харчування, щоб здешевити їх вартість у магазинах, дати можливість громадянам ЄС платити менше, бізнесу —платити на 20% менше державі, виживати і бути конкурентоспроможними.

Також, як і раніше повідомлялося, з 1 лютого Польща ввела 0% ПДВ на низку продуктів харчування, слідом Туреччина ухвалила рішення знизити ставку ПДВ на продукти з 8% до 1%. Тому, як запевняє один з авторів законопроекту №7023, народний депутат України Сергій Лабазюк, поточне завдання держави — наблизити українське законодавство до європейського.

«Сьогодні в нас, на превеликий жаль, не тільки війна на сході, не тільки війна з ковідом, а й економічна проблема, яку треба вирішувати вже зараз. У всіх країнах терміново впроваджують так звану реабілітацію для бізнесу, для того, щоб дати можливість розвивати вітчизняні продукти, створювати в себе робочі місця і в результаті отримувати податки з цих робочих місць, із тих продуктів, які будуть виготовлені в них. У нас намагаються збільшити податкове навантаження на малий бізнес, на виробництво, щоб більше отримати грошей у бюджет», — заявив парламентар.

Для наповнення державного бюджету, переконаний парламентарій, потрібно навести лад на митниці, де, як наголошують експерти, можна за рік отримувати додатково 300 мільярдів гривень.

Представники депутатської групи «Партія «За майбутнє» закликали колег по парламенту не зволікати й підтримати законопроєкт про зниження ставок ПДВ, солідарно підтримати український бізнес та українського споживача.

" " " "