ШАНА ВОЇНАМ-ІНТЕРНАЦІОНАЛІСТАМ

337

15-го лютого в Україні вшановують співвітчизників, які загинули під час війн на території інших держав. На підтримку ініціативи українських організацій, цей  пам’ятний день став офіційним з 2004-го року. Десяткам воїнам-інтернаціоналістам віддали шану і у Хмельницькому. Для них це незмінне місце зустрічі із минулим.

У далекому 1989-му молодий командир роти Павло Морозовський повертався у рідний Хмельницький. Розповідає, як тільки дізнався про виведення військ із Афганістану, відчував радість. Як і 33 роки потому, від тих спогадів в його очах помітні сльози.

Як каже Павло, дотепер збереглась дружба із товаришами по службі. Разом вони допомагають тим, хто боронить кордони України. Вони збирають гуманітарки і часто самі приїжджають на передову до молодих воїнів.

Ветерани-афганці традиційно вшанували пам’ять загиблих воїнів біля монументу полеглим. Разом з ними квіти до пам’ятника поклали й посадовці.

Загалом у області налічується близько 4-х тисяч осіб, які воювали на Середньому Сході. Аби надавати підтримку воїнам, у Хмельницькому функціонує обласна спілка ветеранів-афганців.

15-го лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій  на території інших держав. За даними джерел, через Женевські угоди Радянський Союз був зобов’язаний вивести війська за дев’ять місяців. Так, з травня 1988-го по лютий 89-го із Афганістану вийшло більше як 100 тисяч військовослужбовців.

" " " "