На Хмельницьку АЕС приїжджали іноземці: що пропонували

У серпні цього року, під час пускових випробувань на першому енергоблоці ХАЕС, сталося серйозне пошкодження турбогенератора

1556

На ХАЕС побували з візитом представники іноземних компаній, що займаються виробництвом турбогенераторів, повідомляє прес-служба  атомної станції.

Зокрема, йдеться про візит литовських і китайських виробників. Разом із керівництвом Хмельницької атомної станції вони побували на майданчику, де проводиться ремонт турбогенератора.

Генеральний директор ХАЕС розповів гостям, які роботи було проведено на енергоблоці  №1 під час його панового ремонту. А робота була виконана колосальна. Адже цього разу йшлося не про звичайний планово-попереджувальний ремонт, а про відновлення, яке має продовжити строк служби першого енергоблоку. В результаті виконаних робіт енергоблок №1 міг би ще працювати, принаймні, 10 років. Однак під час пускових випробувань сталася аварія на турбогенераторі: пошкоджені і статор, і ротор.

Читайте також: Повна зупинка Хмельницької атомної: що там відбувається

Тепер ремонтники працюють над відновленням резервного статора та резервного ротора. Причому ротор доведеться везти з Рівненської АЕС – у Хмельницькому запасного немає. Є лише резервний статор, над яким зараз чаклують спеціалісти. Одночасно триває демонтаж пошкодженого турбогенератора.

У свою чергу, начальник електроцеху ХАЕС В’ячеслав Семенов поінформував гостей про технічні характеристики турбогенераторів, які використовуються на Хмельницькій атомній. Зокрема, він розповів про те, що на обох енергоблоках турбогенератори були модернізовані  за французькою технологією. Причому на першому енергоблоці генератор модернізували порівняно недавно – у 2010 році.

Дивіться також: Добудова ХАЕС: у Хмельницькому збирали думки щодо можливого будівництва 3 та 4 реакторів.

Можна припустити, що іноземці завітали на ХАЕС не просто з цікавості. Зачувши про проблеми з генератором, вони вирішили запропонувати нашим енергетикам свій продукт – турбогенератори їхнього виробництва. Звісно ж, встановлення нового турбогенератора замість пошкодженого було би найліпшим виходом. Але на сьогодні Україна не така багата, щоб робити такі незаплановані покупки. Отож, відновлюють те, що є.  А наразі з китайськими і литовськими гостями поговорили про майбутні перспективи, коли такі покупки стануть можливими.

" " " "