Енергетичні проз’юмери… В Україні запрацював Закон «Про ринок електричної енергії»

1731

Енергетичні проз’юмери або і виробник, і споживач… В Україні запрацював Закон «Про ринок електричної енергії». Власне сьогодні місяць,як документ набрав чинності. Він, зокрема, виводить на арену до великих мереж та виробників електроенергії нових ринкових гравців: малий бізнес та особисті домогосподарства, котрі переважно виробляють сонячну енергетику. Таким чином формуються й нові інклюзивні, тобто відкриті для різноманітних учасників, ринки електроенергії.

Енергія сонця – найдешевший та найпопулярніший вид відновлювальних джерел енергії, який використовують в усьому світі. Тому й українські енергетики роблять ставку саме на сонце. Втім, отримувати прибуток від такої діяльності нині у нашій країні все ще непросто: заважає процедурна зарегульованість.

Коли це робить велике підприємство, така процедура ще більш менш прийнятна, а от для об’єднання громадян може стати непідйомною. Саме про такі нюанси і говорили під час круглого столу «Малий бізнес та малі мережі: нові гравці на ринку електроенергії». Його ініціювало «Хмельницькобленерго», адже й нині в області є чимало так званих проз’юмерів: тих, хто періодично споживає мережеву енергію, або ж сам виробляє зайву електрику.

І коли з домогосподарствами система більш менш працює: встановлено верхній поріг виробництва електроенергії від сонячної електростанції у 30 кіловат, то з бізнесом та кооперативами все набагато складніше. На Хмельниччині ще немає жодного енергооб’єднання, а от сусіди – вінничани – такий вже утворили.

Експерти ж в один голос переконують:  за малими сонячними електростанціями – майбутнє.

І щороку ціна виробленого від сонця кіловату електроенергії – дешевшає. А от вартість електроенергії на загальносвітовому ринку навпаки зростає. Тож інвестування у сонячно-енергетичний комплекс, нині більш ніж виправдане.

 

" " " "