Ера візуалізації… Павло Гудімов у Хмельницькому презентував мистецьке видавництво «Артбук»

1576

Ера візуалізації… Павло Гудімов у Хмельницькому презентував мистецьке видавництво «Артбук». Чоловік відомий у широких культурологічних колах і як музикант, і як дизайнер і як засновник арт-холдингу «Гудімов арт-проект». Під цією назвою об’єднаний арт-центр, галерея, архітектурна майстерня, музичний гурт  та видавництво. Власне, воно не нове – засноване ще десятиліття тому, втім, особливе – випускає обмеженим тиражем високоякісні видання про сучасну українську культуру, зокрема про візуальну її складову.

Мистецтво про мистецтво або книга про книгу. Так коротко можна охарактеризувати спрямованість видавництва «Артбук». Воно дуже специфічне, чи, як його називає засновник, нішове. За десятиліття існування під його емблемою вийшли у світ лише два десятки книг.

На відміну від багатьох прихильників теорії зникнення паперових носіїв інформації, Павло Гудімов переконаний – книга не зникне, але мусить змінитися відповідно до нових обставин.

Бо ж наступає ера візуалізації. Тому книга стає схожою на альбом із коротким описом у стилі цифрової епохи. Таким чином створені дослідження «Як у тіні» про Георгія Якутовича, крізь призму однієї з проілюстрованих ним книг – «Тіні забутих предків» та «Енеїда Базилевича» про ілюстратора Котляревської поеми. Чекають на народження ще кілька нестандартних видань.

Такі дослідження займають багато часу,а виготовлення самого носія – чималої кількості грошей. Та воно того варте, адже сама книга набуває нової культурної й естетичної цінності.

Знайти книги про книги можна у книгарнях, якщо ж там відшукати мистецтво про мистецтво не вдасться, на допомогу прийде арт-центр «MASLO», на книжкових полицях якого є видання «Артбуку».

 

" " " "