Грошей більше, а спроможності менше – які можливості закладені у проєкті держбюджету 2021?

897

Грошей більше, а спроможності менше. Саме так, якщо коротко, експерти характеризують проєкт держбюджету на 2021 рік.  Вже третій тиждень поспіль українське суспільство активно обговорює головний кошторис країни. Месседж такий,  понад трильйон гривень доходу  – це добре, однак долар по 29-ть – це зле. Ба більше, експерти стурбовані майбутнім громад. Мовляв, повноважень додали, а гроші забрали.

Рекордні заробітки, рекордні витрати і рекордний дефіцит. Вже третій тиждень українське суспільство активно обговорює проєкт державного бюджету на 2021 рік. Урядовці порахували, що доходів буде більше – понад  1 трильйон гривень. Відтак, планують, що «мінімалка» зросте до   6,5 тисяч гривень.  Збільшиться і ВВП на 4,6%, водночас на 7,3% зростуть ціни.  Тим часом один долар, прогнозують,вартуватиме не більше ніж 29 гривень 10 копійок.

Водночас Уряд пропонує збільшити видатки на Офіс президента – до 1,27 мільярда гривень, накинути грошей на законодавчу владу  – 2,23 мільярда гривень. Не забули і про себе. Утримання Кабміну буде коштувати платникам податків 2,45 мільярда гривень. А ще не обділили і судову владу. У 2021 році її фінансування зросте на 75%. Рекордну суму отримає і освіта  – понад 158 мільярдів гривень. Майже на 20% збільшиться фінансування охорони здоров’я. До речі, в Уряді передбачили 2,6 мільярди гривень на вакцинацію від коронавірусу. Цікаво, вакцини ще немає, а от гроші вже знайшли. Майже72 мільярди отримає Укравтодор, ще стільки ж  структура візьме у кредит під державні гарантії. Силові структури теж матимуть більше грошей, а от оборона отримає на 217 мільйонів менше.

Подальшого розвитку навряд чи матиме соціальний сектор. Тут урядовці вирішили заощадити. Грошей на субсидії буде на 2,7 мільярдів менше. До 203-х мільярдів зросте дефіцит Пенсійного фонду.  Окрім того, не солодко буде і громадам. Експерти з децентралізації занепокоєні, – зпроєкту головного фіндокументу країни зникли стабілізаційна дотація і інфраструктурна субвенція. І перше, і друге мало йти на розвиток об’єднаних тергромад. Однак, у 2021 році ОТГ мають розраховувати лишень на власні сили. А от так званий «соцеконом» урядовці залишили. Децентралізатори вважають цей крок сумнівним.

А ще в проєкті держбюджету  існує наступне новаторство: держава дала громадам можливість дофінансовувати  так звані делеговані повноваження. Йдеться про медицину і освіту.  Утім, тут теж можуть бути проблеми,кажуть експерти.

Словом, згідно із проєктом держбюджету на 2021 рік фінансовий тягар громад стане більший, а от допомоги від держави у рази менше.  Причому реверс теж ніхто не скасовував. Якщо дуже просто, то усе скидається на історією про кицьку, що кинула котенят, тож нехай виживають, як хочуть.

" " " "