Хмельницькому сміттєзвалищу 71 рік. Скільки ще днів народжень відсвяткує полігон побутових відходів?

1309

Понад п’ять мільйонів тонн сміття назбиралося на Хмельницькому полігоні побутових відходів за сім десятків років. А точніше за сімдесят один. Саме в 1946-му сміттєзвалище почали заповнювати непотребом. Термін його експлуатації давним-давно скінчився, альтернативою має стати сміттєпереробний завод. Його будівництво поблизу обласного центру обговорюють вже кілька років. Навіть іноземні  інвестори кілька разів приїжджали, та діла розмов справа не йде, а сміття на полігоні все більше.

Хмельницькому полігону побутових відходів офіційно сімдесят один рік. Його відкрили одразу по закінченні Другої світової війни. Еколог Юрій Резніков пригадує ще -76-го почали говорити про закриття сміттєзвалища.

Минуло ще сорок років, а віз і досі там… Тобто сміттєзвалище. Нині воно розрослося, й навіть стало прихистком для кількох сотень ромів.  Вони копирсають у п’ятьох мільйонах тонн сміття, що зібралися поблизу Олешина за сім десятків років. Час вирішувати проблему із перенасиченням сміття назрів – знають у міськраді. Тому вирішили зводити переробний завод для відходів.

Тому вирішили зводити комунальний завод за рахунок кредитних коштів. Він, до речі не лише перероблятиме відходи, а й автоматично сортуватиме їх.

Зараз підшуковують ділянку під будівництво. Втім екологи певні, будівництво заводу поблизу Хмельницького далеко не найкращий варіант – місто розростається, і за якийсь час дійде до території заводу. Кажуть цією проблемою повинна перейнятися не міська, а обласна влада.

Саме залізницею пропонують перевозити сміття з не зовсім рентабельних регіонів. А ви як думали? Переробка – дуже прибутковий бізнес, що оцінюється мільйонними дивідендами. То ж що переможе здоровий глузд і думка про майбутнє, чи традиційні матеріальні зиски – дізнаємося вже незабаром.

 

" " " "