Християни східного обряду відзначають медовий спас.

1520

Свято Маковія або медовий спас відзначають сьогодні віряни східного обряду. Вже традиційно в цей день до храмів ідуть не з порожніми руками. Із собою беруть букети із квітів та трав. За звичаями, святять воду, мед та маковійчики. Також в народі вважається, що з цього свята починаються проводи літа.

Сотні людей вже ідуть додому, стільки ж іде до храму. Кожен в руках несе букет квітів та трав. Галина ходить до церкви завжди. Каже, сьогодні молилася за рідних та Україну. Букет жінка купила – самій збирати різні трави ніколи. А освячений оберіг буде стояти в домівці до наступного свята.

З самого ранку біля входу у собор, що на Кам’янецькій і яблуку ніде впасти. Тут люди продають букети із  трав на будь- який смак та гаманець. В середньому правлять двадцять гривень. Кожна складова букету має своє призначення.

Церковнослужителі  кажуть, це свято має багатовікову історію. А саме винесення Хреста із церков та освячення води пішло із Візантії. Традиційно, до храми люди несуть різні трави та новий мед.

До осені християни святкуватимуть ще два Спаси – яблуневий та горіховий.

 

" " " "