На Хмельниччині СБУ викрила кібершахраїв, які створили «центр комутації міжнародного звꞌязку»

Шахраї зуміли обійти захист українських мобільних операторів у сфері міжнародних телефонних послуг

511

Мешканці обласного центру організували підпільний центр міжнародного звꞌязку. Для цього вони використовували  спецобладнання, яке допомагало здійснювати міжнародні звꞌязки за тарифами та під виглядом місцевих, про це повідомляє  ХМ−Інсайд з посиланням на пресслужбу СБУ у Хмельницькій області.

Внаслідок такої діяльності, міжнародний телефонний трафік було перенаправлено у внутрішню телекомунікаційну мережу мобільних операторів. Тому вони тарифікувалися як місцеві. Крім того, кібершахраї давали своїм клієнтам гарантії повної анонімності при   дзвінках за кордон. Отож, насамперед, цими послугами користувалися телефонні шахраї, колекторські спілки та різні колцентри.

Також кібершахраї створювали умови для діяльності різних ботоферм. Допомагали зареєструватися з повною анонімністю особи у соцмережах, месенджерах , дошках оголошень та інших сервісах, що працюють онлайн.

Працівниками СБУ встановлено, що послуги надавалися представникам РФ. А оплата здійснювалася через електронні гаманці платіжних систем. Організатори шахрайської схеми використовували сім−картки операторів мобільного звꞌязку України та СНД.

Усі спеціалізоване обладнання, яке забезпечувало таку діяльність , зловмисники розмістили у власних оселях та в орендованих приміщеннях, як в Україні  так і за кордоном.

Під час викриття зловмисників, яким займалися Департамент контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки спільно з УСБУ у Хмельницькій області спільно з фахівцями відділу протидії кіберзлочинам в області та слідчим підрозділом Нацполіції за процесуального керівництва обласної прокуратури, за місцем проживання організаторів підпільного комутаційного центру  було виявлено та вилучено꞉

– комп’ютерну техніку зі встановленим спеціалізованим програмним забезпеченням;
– 5 sim-банків на 128 каналів;
– 6 sim-банків на 32 канали;
– GoIP шлюзи та антени, 3g модеми;
– понад 2,8 тисяч сім-карток операторів зв’язку, у тому числі РФ.

За фактом несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку (ч. 2 ст. 361 Кримінального кодексу України) порушено кримінальне провадження. Наразі триває досудове слідство. Встановлюються всі особи, що причетні до цієї діяльності

" " " "