У Кам’янці-Подільському запускали тепловий аеростат – все, як у 1784 році

325 років тому, саме в Кам'янці, підняли в повітря перший аеростат на теренах України

971

Учора, в неділю, в місті над Смотричем,  у рамках фестивалю «Schola militaria» рекоструктори підняли в повітря тепловий аеростат, повністю відтворивши історичну подію, що сталася в 1784 році. Тоді ентузіастом першого запуску став військовий інженер Ян де Вітте, внесок якого в історію Кам’янця важко переоцінити. У Кам’янці на той час саме перебував проїздом принц Шарль Вільгельм де Нассау. Саме він і поділився з кам’янчанами технологією виготовлення кулі. А втілив ідею місцевий умілець-підпоручик Бенедикт Магер.

Та, перша, куля мала 15 метрів у діаметрі та важила 400 кілограмів. Її зуміли підняти на висоту 250 метрів. Там вона, трохи повисівши, лопнула. Але це був неабиякий тріумф для тодішнього часу. Таким чином, У Кам’янці аеростат змогли запустити всього через рік після спроби братів Монгольф’є.

Читайте також: Кам’янець-Подільський поринув в атмосферу ретро

В учорашній реконструкції все було відтворено, як у ті давні часи. Одяг учасників, військова амуніція, деталі антуражу – все як 235 років тому. А найголовніше, що й запуск здійснювали за тією ж технологією: на валах Старого замку підпалили тюки із соломою. Зрештою, старання учасників реконструкції не були марними – куля піднялась у повітря.

А вже сьогодні у місті над Смотричем стартував фестиваль повітроплавання, упродовж якого в небі над Кам’янцем будуть літати уже сучасні повітряні кулі. Фестиваль триватиме чотири дні.

" " " "