ЛЮДИ – НАЙБІЛЬШИЙ СКАРБ

534

Портрети, вітражі та фото з особистого життя. У Хмельницькому обласному художньому музеї відкрилася виставка українського митця Івана-Валентина Задорожного. Кожна з його робіт про людей і для людей. Частину з них і представили у музеї.

“Роксолана”, “Юрій Кондратюк”, “Нестор Літописець” та інші роботи Івана-Валентина Задорожного представили на виставці “Поза Часом”. На його полотнах – люди. Їх художник вважав найбільшим скарбом.

Постать Задорожного довгий час залишалась у тіні. З середини 20-го століття майстер брав участь у багатьох виставках. Проте його картини люди змогли побачити лише в 1991-му році. Він зображував відомих історичних постатей і звичайних людей, як-от своїх земляків з Київщини.

Під час пошуків образів до цього полотна, дружина художника спілкувалась із людьми, котрі пережили тяжкі часи 2-ї Світової Війни. Після низки почутих історій світогляд митця кардинально змінився.

Окрім картин, Іван-Валентин створював вітражі та графіку. Один з них знаходиться на верхній станції Київського фунікулеру. А от ця картина стала ілюстрацією до дитячої книжки “Кирило Кожум’яка”, видана у 83-му році минулого століття. У залі  увагу привертають “Дороговкази” Задорожного. Це список висловів, котрі митець писав щоразу перед тим, як розпочати свою роботу в майстерні.

Триватиме виставка до кінця року. Заступниця відділу каже, попри карантинні обмеження показ творів митця продовжать, аби їх побачили якомога більше відвідувачів.

" " " "