Медична реформа в Дунаєвецькій ОТГ

1689

Гроші йдуть за пацієнтом. З 1-го липня сімейна медицина України мала відчути на собі дію цього девізу. Однак, ми знайшли Центр первинної медико-санітарної допомоги, де ще  не уклали угоду із Національною службою здоров’я. І уявіть собі, це медична установа другої найбільшої ОТГ держави – Дунаєвецької об’єднаної тергромади.

Пенсіонерка Юлія Володимирівна прийшла до свого лікаря, аби підписати декларацію. Жінка вже відчула на собі покращення від медичних нововведень.

Оптимізм пацієнтів сімейні лікарі не дуже поділяють. Кажуть, головна проблема  – затісні кабінети. В одній кімнатці приймають одразу два лікарі і дві медсестри. У планах – громіздкий сейф, оргтехніка і, звісно,  пацієнти.

Аби було як потрібно, не вистачає ще й медичного транспорту.

Попри наявні проблеми, головний лікар не втрачає оптимізму. Каже, після того, як Дунаєвецький Центр ПМСД підпише договір із Національною службою здоров’я «гроші підуть за пацієнтом». Тоді  і оргтехніку придбають, якої потрібно 45 одиниць, і з автівками ситуація виправиться.  До речі, процес укладання угоди тут забуксував через бюрократичні моменти.

Найбільше перетворення чекають сімейні лікарі. Щоправда, як воно вплине на  їхні заробітки,  не знають.  Ольга Войткова – першою з 25 сімейних лікарів набрала максимум пацієнтів – 1800 чоловік.

Дунаєвецький ПМСД  обслуговує одразу 4 тергромади. З них вже майже 13 тисяч жителів підписали декларацію з сімейним лікарем. Це 20% від загалу. У сільській місцевості діє 11 амбулаторій. Наступного року планують добудувати ще дві.

 

" " " "