Місто отримало майже 37 мільйонів євро на сміття

815

Хмельницьке сміттєзвалище відповідатиме європейським нормам. 2 вересня у Лондоні відбулося остаточне засідання Ради Директорів Європейського банку реконструкції та розвитку. Вони прийняли рішення таки надати кредит міській владі на будівництво сміттєпереробного комплексу та створення інфраструктури твердих побутових відходів. Загалом, на реалізацію задуманого вдалося залучити майже 37 мільйонів євро.

Впорядкування існуючого сміттєзвалища і будівництво сміттєпереробного комплексу. Місто отримає майже 37 мільйонів євро на модернізацію інфраструктури твердих побутових відходів. Понад 28 мільйонів – кредитні кошти. Їх повертатимуть протягом 13 років. Також від Інвестиційної платформи сусідства надійде 5 мільйонів єврогрантових коштів. Будуть співфінансувати і з міського бюджету –  з казни дадуть три мільйони євро.

Реалізацію проєкту розпочнуть з 2021 року. Його розділять на два етапи.  Спочатку потрібно буде зробити рекультивацію існуючого полігону. Тобто, штучно відновити родючість ґрунтів і рослинний покров. Також кошти витрачатимуть на встановлення модуля для компостування органічних відходів, придбання обладнання та транспорту. Лише потім будуть будувати сміттєпереробний комплекс.

Поводження із твердими побутовими відходами – це комплексний підхід. Тому у місті навчають сортувати сміття, запустили екобус, встановлюють підземні сміттєві контейнери. А також вже два роки успішно працює дегазаційна установка, яка переробляє сміття в електроенергію. Відтак, щороку бюджет поповнюється двома мільйонами гривень.

Весь процес реалізації проєкту зроблять відкритим.

Завершити проєкт із будівництва сміттєпереробного комплексу обіцяють за три роки.

 

" " " "