Молочна революція на Хмельниччині. Підсумки тижня .

1084

Молочна революція на Хмельниччині. На початку тижня у Старокостянтинові селяни заблокували роботу місцевого молокозаводу. Люди із різних куточків Хмельниччини приїхали під стіни підприємства з вимогою повернути їм гроші. 23 мільйони гривень. Саме стільки, кажуть протестувальники, керівництво структури заборгувало кооперативу, членами якого вони всі і є. Переконують, той молоко зібрав, на завод віддав та коштів від підприємства не отримав… А, отже, додають, молокозавод «кинув» – і кооператив, і їх самих… Селяни бідкаються, мало того, що за молоко отримують копійки, тепер взагалі залишились із простягнутою рукою.

Ціна питання – 23 мільйони гривень. Саме таку суму озвучують представники кооперативу. Кажуть, грошей чекали не один місяць. Сподівалися їх віддадуть. До останнього не хотіли чинити тиску, втім, не витримали самі люди.

Пані Тетяна на мітинг приїхала із Северинів. Жінка каже, лишень погодувала худобу – подалася до Старокостянтинова вимагати свої – кровно зароблені 20 тисяч. Саме стільки, каже, підприємство боргує її родині – і за молоко, і заробітної плати чоловіку.

Пані Галина також приїхала на мітинг за заробленими кількома тисячами. Додає, здача молока на селі – чи не єдиний спосіб вижити. Сама тримає не одну корову, щоби допомогти дітям, котрі також живуть за рахунок худоби.

Пані Галина додає, якщо б зараз отримала те, що заробила всі питання вирішила б водночас. Тому, власне, тут – як і сотні інших людей – під стінами підприємства вимагає повернути кошти. Усе логічно, якби не одне але. Керівництво молокозаводу боргу ані перед людьми, ані перед кооперативом не визнає.

А ось ця панянка, котра представилась працівницею підприємства взагалі вважає акцію протесту замовною.

Хто правий, а хто винен зрештою у ситуації має розібратися суд. Бо втручатися у господарську діяльність підприємства, окрім Феміди, права не має ніхто.

Наразі Білогірське молокопереробне підприємство не працює, кажуть у Департаменті. Замість нього в районі активно розгортають діяльність кооперативи. Причому вони не просто збирають молоко, а мають замкнутий цикл його переробки – варять сири, виготовляють морозиво і навіть обзавелися фірмовими магазинами. Заробляють самі й селянам дають заробити. Адже ціна на молоко, котру дають кооперативи різниться від тієї, котру платять молокопереробні підприємства. У Старокостянтинові кажуть, це і є причина, чому завод чинить на них фінансовий тиск.

Пані Валентина, котра також приїхала на акцію протесту до Старокостянтинова свого кооперативу не нахвалиться. Каже, за нього піде і в вогонь, і в воду, бо хоче заробляти сама, а не годувати панів.

Аби ціна на молоко відповідала потраченим зусиллям, у Департаменті якраз і радять людям самоорганізовуватись – не приєднуватись до першої кращої організації, а створювати власні кооперативи і диктувати свої умови молокопереробним підприємствам.

Наразі, додають у Департаменті, діє чимало програм – і державних, і обласних, покликаних підтримати людські кооперативи.

Наразі в краї успішно функціонує 9 молочних кооперативів, у Департаменті сподіваються – їх стане більше. Тоді проблем – таких як в Білогір’ї та Старокостянтинові поменшає.

 

" " " "