На Хмельниччині запрацювали перші шкільні служби порозуміння.

1355

На Хмельниччині запрацювали перші шкільні служби порозуміння. Відтепер у 4 навчальних закладах області конфлікти всередині врегульовуватимуть діти. Учні Наркевицької, Бубнівської, Плеснянської та Судилківської ЗОШ уже пройшли курси медіаторів і готові приступити до роботи – словом залагоджувати непорозуміння між однолітками.

4 школи – дві в Волочиському та дві в Шепетівському районі в навчальний рік підуть не з одною посадою штатного психолога. Матимуть більше десяти позаштатних одиниці – серед своїх же – учнів. Віднедавна 40 підлітків тут пройшли курси медіаторів – спеціально навчених людей врегульовувати конфлікти. Працюватимуть із однолітками. Учениця Наркевицьої ЗОШ 10-класниця Аня каже, роботи не бракуватиме.

Аня переконана, навички, здобуті під час навчань медіаторів знадобляться їй не лише у школі, а й у повсякденному житті. Каже, вміти врегулювати конфлікт лише за допомогою слова – це круто. А, от, її тепер уже колезі Роману медіація взагалі знадобиться в майбутній роботі.

Самі поліцейські, котрі і виступили з ініціативою впровадження шкільних служб порозуміння в краї, на даний проект покладають неабиякі надії. Не приховують, головна мета – зниження рівня правопорушень в підлітковому середовищі.

Прикладом позитивного впливу роботи шкільних служб порозуміння є Жмеринська НВК. Там проект впроваджують майже десятиріччя. За 5 років там – жодної дитини, котра б перебувала на обліку в правоохоронних органах. Конфлікти є, утім, їх кількість критично зменшилась.

 

 

 

" " " "