На Хмельниччині може з’явитися кольоровий хліб

Одне з фермерських господарств Хмельницької області вирішило спробувати вирощувати кольорову озиму пшеницю

1114

У Хмельницькій області одне з фермерських господарств, що в Красилівському районі, вирішило спробувати виростити сорт озимої пшениці із кольоровим зерном. Про це повідомило видання golos.com.ua.

Новинку планують почати вирощувати вже з наступного року. Поки що йдеться про пшеницю синього і чорного кольорів, однак у перспективі “палітра” може стати багатшою.

“Отримане зерно і борошно ми плануємо не тільки продавати, а й використовувати у власній пекарні для випічки особливих сортів хліба”, — кажуть фермери.

Такий експеримент аграрії пояснюють тим, що не хочуть відставати від світових тенденцій. Адже це новинка для України та Хмельниччини зокрема, однак у світі кольорове зерно вже використовують доволі тривалий час. На думку фермерів, оскільки для нашої області виробництво таких унікальних харчів буде  незвичним, це може обернутися успіхом на ринку хлібопродуктів. При цьому варто зазначити, що унікальність таких сортів пшениці полягає не тільки в кольорі, а й у її безпечності та корисності. Адже хліб з такого борошна виходить різнокольоровим не за рахунок якихось барвників, а за рахунок природного кольору зерна.

“За багатьма технічними характеристиками нова пшениця не поступається традиційним сортам. А от щодо урожайності, імовірно, виникнуть певні питання. Адже ми традиційно сіємо високоврожайні сорти червоної пшениці, котрі з гектара дають, як правило, не менш як 8 т/га. А от чорнозерна, стверджують її розробники, — лише 5−6 т/га”, — додали фермери.

Насіння для посіву було закуплене в Одеському селекційно-генетичному інституті, який провів чималу працю задля того, щоб адаптувати кольорові сорти пшениці іноземних селекціонерів до українського клімату. Працювали над іноземним зерном протягом більш ніж десяти років.

Науковці зробили певні схрещення, вивели і свої сорти, придатні для вітчизняного хліборобства. І саме їх випробують на ділянках красилівської агрофірми.

Читайте також: Фермер з Хмельниччини відродив виробництво унікального дореволюційного вина

“Зазвичай експериментальне виробництво коштує недешево. А в цьому випадку воно ще пов’язано з органічним землеробством. Продукція з такою позначкою зазвичай ледь не на порядок дорожча порівняно з тим, що вирощено за стандартними технологіями”, — підсумували аграрії.

" " " "