На Хмельниччині раки зимують – вилов членистоногих заборонено

Заборона на вилов раків діятиме упродовж семи місяців

926

На Хмельниччині, вже з 5 грудня, не можна буде ловити раків. Заборона на  вилов членистоногих триватиме до 30 червня наступного року. Відповідний наказ № 106-од видало обласне управління Держрибагентства.

Тобто заборона на вилови раків триватиме майже сім місяців. Такий період необхідний ракам для нормального відтворення потомства і відновлення популяції.

Виявляється, для річкових раків оптимальна температур води, коли вони починають спарюватись і відкладати ікру, має бути нижче за 10 градусів Цельсія. Зараз на наших водоймах якраз встановилась температура на рівні 5-8 градусів із позначкою плюс. І це якраз той температурний режим, який потрібний ракам для початку періоду розмноження.  Тому впродовж  цього періоду вилов раків буде категорично заборонено.

Читайте також: На Хмельниччині чоловік незаконно виловив понад дві сотні раків

Водночас, Держрибагентство попереджає:  за незаконний вилов членистоногих передбачена адміністративна відповідальність. Зокрема, за кожну виловлену особину доведеться відшкодувати збиток і розмірі 25,5 гривні. Тобто, десять виловлених раків обійдуться вам у 250 гривень, 20 – у півтисячі і так далі. Але й це ще не все, бо, крім компенсації за кожного рака, передбачений ще й загальний штраф у розмірі від 34 до 680 гривень.

Отже, краще не ризикуйте вмістом власного гаманця. Адже ми живемо на цій планеті не останній день і маємо дбати про збереження усього її тваринного і рослинного різноманіття.

" " " "