Нова українська школа  

796

900 мільйонів гривень вже отримали регіони на впровадження «Нової української школи» – про це нашим журналістам розповів заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей. Кошти пропорційно були розподілені між областями. Їх використають на придбання шкільних автобусів, облаштування класів математично-природничого профілю, придбання аудіоприладів для вивчення іноземної мови, створення «фабрик друку» та, за потреби, на класи української мови для шкіл нацменшин. Посадовець прибув на Хмельниччину аби дослідити як у нас в області відбувається процес підготовки до нового навчального року у форматі «Нової української школи».

З 1 вересня 2018-го стартує черговий загальнодержавний експеримент  –  «Нова українська школа». А відтак «першачки» вчитимуться за новою системою, програмою і концепцією. Батьки більше не будуть штудіювати уроки із дітьми. Відміняються оцінки, однак, залишається оцінювання. Акцент робитимуть на формуванні моральних цінностей дитини.

Для цього на регіони Міносвіти спрямує 1 мільярд гривень. 40% використають на дидактичне наповнення,  ще стільки ж-  це меблі для класів, решта – на оргтехніку для «фабрик друку»  – своєрідних міні-друкарень. Окрім того , запевняє чиновник, у грудні минулого року українські школи вже отримали 900 мільйонів. Словом, в батьківських грошах   потреби не буде. Однак, лише державним фінансуванням не обійдеться – до процесу залучатимуть і кошти місцевих громад.

До старту основного навчального процесу в області вже активно апробовують нову систему навчання у восьми перших класах. Посадовець каже, що результатами впровадження пілотного проекту задоволений.

За прогнозами освітянина, перші позитивні результати експерименту громадяни відчують за 5-8 років. А стратегія проекту побудована так, що процес буде незалежним від зміни фаворитів на українській політичній арені.

" " " "