Особливі умови для особливих людей – в Шепетівці не шкодують ресурсів для дітей з інвалідністю

766

Особливі умови для особливих дітей – в Шепетівці не шкодують ресурсів для дітей з інвалідністю. Тут за останні п’ять років створили цілу мережу для навчання, корекції і розвитку маленьких містян, які мають вади здоров’я. В інклюзивно-ресурсному центрі логопеди, педагоги і психологи діагностують і корегують. В центрі для дітей з інвалідністю реабілітують і буквально ставлять на ноги. А в територіальному центрі соціального обслуговування –  працюють вже із повнолітніми.

На перший погляд це звичайна дитяча гра. Однак, насправді це частина діагностичного процесу. Маленька Світланкапогано говорить. Фахівець спершу під час забав тестує дитину, а потім визначає причину. Після чого відбувається індивідуальна корекційна терапія. Працюють в умовах мінімального стресу.

Порушення слуху, порушення зору, порушення опорно-рухового апарату, аутичні і психічні розлади – неповний перелік проблем, над якими трудяться фахівці закладу. До слова, в центрі працює лишень 5-ро спеціалістів.  За рік через Шепетівський інклюзивно-ресурсний центр  пройшло понад 1,5 сотні дітей. Дехто назавжди позбувся вади, а дехто буде постійним відвідувачем. Педагоги кажуть, щороку кількість дітей з особливими потребами зростає.

Заклад функціонує з 2018 року. Починали з кількох кабінетів, розкиданих різнимиповерхами міського  управління освіти. Працювати було незручно ані викладачам, ані вихованцям, – згадує директорка. Однак, кажуть, влада їх почула, і в липні Інклюзивно-ресурсний центр отримав нове приміщення, обладнане за усіма вимогами і стандартами.

Заняття в центрі безкоштовне. Головне – прийти і звернутися за допомогою. За тим же принципом функціонує у Шепетівці і Центр для реабілітації дітей  інвалідністю.

За рік тут допомогли 121-й дитині. Працюють з вадами опорно-рухового апарату, затримками психічного розвитку ізахворюваннями нервової системи.

Окрім традиційних способів реабілітації, тут ще й застосовують іппотерапію. 9-ти річний блакитноокий поні на прізвисько Принц із задоволенням катає і спілкуються із малими пацієнтами.

Утім, заклад унікальний не тільки цим. Центр працює за принципом дитячого садка, або школи – з денним перебуванням. Окрім реабілітації тут забезпечено харчування і навіть перевезення. Тому батьки мають змогу працювати.

У реабілітаційному центрі працюють із дітьми від 3-х до 18 років. А от для старших «дітей» в Шепетівці діє територіальний центр соціального обслуговування. Тут раді усім вразливим, незахищеним, самотнім. Словом, тим хто потребує допомоги. Заклад більше схожий на такий собі спа-салон. Окрім гідротерапії, масажу, тренажерного залу, аромотерапії і кімнат психологічного розвантаження,нещодавно тут з’явилася і власна сольова кімната.

А ще, кажуть відвідувачі, корисно для здоров’я.

Заклад працює за подобою лікарні. Кожна процедура  лише за направленням лікаря. За рік тут обслуговують близько тисячі людей. Усі три заклади перебувають на утриманні міського бюджету. У рік на кожен потрібно від 2-х до 4 мільйонів гривень. Гроші наче і великі, але ефект куди більший, каже міський голова Шепетівки.

Влада Шепетівки запевняє, робота щодо оснащення  центрів для підтримки соціально вразливих містян не припиниться. Тут планують і надалі оновлювати матеріально-технічну базу, розширювати спектр послуг, аби краще піклуватися про людей.

 

" " " "