Піший протест аграріїв

1006

Заблоковані дороги та перекриті автомагістралі по всій країні. Рух транспорту заблокували фермери, котрі незгодні із тими змінами, які під Новий рік прийняла Верховна рада України. Це невдоволення стосується відміни 20-ти % податку на додану вартість при експорті олійних культур. Разом із аграріями всієї України свій протест висловили фермери Хмельницької області.

Братанням один з одним розпочалася акція протесту хмельницьких аграріїв.

Таким чином сільгоспвиробники вимагають від Верховної ради підтримати законопроект № 7403-2, котрий відновлює відшкодування ПДВ при експорті олійних культур.

Майже два десятки областей та стільки ж автомагістралей сьогодні стояли у кілометрових заторах. Окрім аграріїв нашого краю, на протест приїхали фермери із Тернопільщини. Люди кажуть, правки, які зараз діють, позбавляють сільгоспвиробників прибутків.

За підрахунками фермерів, прийняті ще під новий рік правки заберуть у господарників близько 12-ти мільярдів гривень чистого прибутку.  Сільгоспвиробники переконують, минулорічні поправки – це відповідь влади на протести, які висловлювали фермери щодо заборони відкритого продажу землі.

Від цього законопроекту втратять усі господарства за винятком  великих зернотрейдерів.  А це в свою чергу призведе  до росту цін, зменшення заробітку  та скорочення рентабельності вирощування ріпаку та сої щонайменше на 17-ть відсотків.

За неповну годину перекриття дороги по обидві сторони сформувалися кілометрові черги із автотранспорту.  Щоправда, мітингувальники пропускали деякі автівки.

До слова водії, котрі стояли в черзі, розділилися на два табори. Одні підтримують аграріїв,  інші – ні.  Проте, що одні, що інші радять вирішувати питання іншим чином.

Після години мітингу фермери все ж таки відкрили дорогу. Кажуть, у Верховній раді депутати пішли радитися аби їхній законопроект внесли у порядок денний 8-ї сесії.

Впродовж пленарного дня депутати включили в порядок денний законопроект аграріїв, який вже в середу будуть розглядати в комітетах Верховної Ради України.

" " " "