Журналістський рейд по хмельницьким «наливайках»…

1922

Кафетерій кафетерію – не пара. У Хмельницькому процвітають «наливайки». Вони активно і успішно споюють охочих, причому не лише на околицях, а й у самісінькому центрі міста. Про них всі знають, але, чомусь, ніхто не бачить. Власне для того, аби розплющити очі контролюючим органам, ми провели власний журналістський рейд злачними місцями.

Віднайти «наливайки» у Хмельницькому, як виявилося, – легко і просто. Про них не прийнято говорити, відтак відстежувати точки розливу варто по особливому контингенту. Ось цей непримітний, на перший погляд, заклад, прямісінько на зупинці громадського транспорту відвідують, в основному, чоловіки. Усе тому, що крім міцної кави тут наливають міцну горілку.

Ліцензію на роздрібний продаж алкоголю заклад і справді має. Щоправда для того, аби на неї поглянути нам довелося зачекати. Близько години її везла ось ця от панянка. Як виявилось, документ видали на кафетерій. Така ж ситуація спостерігається майже у всіх «наливайках» Хмельницького. Ось цей чудовий магазин, розташований в самісінькому серці обласного центру, також має ідентичну ліцензію. А, отже, він є закладом громадського харчування. Вибору страв тут, щоправда, жодного. Вкусити можна або бутерброд, або цукерку.

А, от, асортимент алкоголю вражає.

Та й клієнтів тут – хоч відбавляй. Більшість якраз і заходять чарку-другу перехилити. Власниця не заперечує, її кафетерій і правда більше схожий на магазин. Разом із тим наполягає, вона – не найгірший підприємець міста. Каже, в місті – безліч точок, які і взагалі торгують без ліцензії.

Про такі незаконні точки продажу і справді знають усі. Бо у кожному мікрорайоні міста є своя і, повірте, далеко не одна. Притиснути їх, насправді, дуже важко, кажуть в міському управлінні торгівлі – бракує законодавства. Додають, самі можуть хіба що проводити так звані обстеження – перевірити чи доливають повнолітнім і чи не дай Бог не відпускають оковиту дітям. Виконання ліцензійних вимог – це повноваження податкової.

Після нашого журналістського рейду в управлінні торгівлі, кажуть ,уже організовують свій. Незабаром власникам «наливайок» у гості слід чекати не акул пера, а, управлінців, податківців та правоохоронців. Останні нагадують підприємцям про відповідальність. А вона – досить серйозна. За продаж безакцизного товару світить його конфіскація і штраф – від 50 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, за відпуск алкоголю неповнолітнім – від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів, а за торгівлю алкоголем з рук – від 50 до 100 і конфіскація. Минулоріч, до прикладу, оштрафували 234 правопорушника. Це – в області. Чому так мало, в поліції пояснюють дуже просто – громадяни не дуже хочуть здавати точки. А без інформації та повідомлень самі просто безсилі. Зважаючи на це, копи вкотре звертаються до краян за допомогою.

 

" " " "