Поблизу Кам’янця-Подільського запрацювала сонячна електростанція

1849

В Україні розвивають зелену енергетику. 19 березня запрацювала ще одна сонячна електростанція на Хмельниччині – поблизу Кам’янця-Подільського у селі Панівці. Вона розташована на полях фільтрації цукрового заводу, який не працює з 2000-х.

55 мільйонів доларів вклали у нову сонячну електростанцію на паритетних засадах українська група ICU та американський фонд VR Capital Group. Енергетичний об’єкт спільного міжнародного проекту зеленої енергетики офіційно ввели в експлуатацію 19 березня.

Українські інвестори додають, що СЕС «Кам’янець-Подільська» – перший із трьох проектів зеленої енергетики. Уже найближчим часом планується запуск сонячних електростанцій у Херсонській та Миколаївській областях. Пікова потужність СЕС під Кам’янцем-Подільським становить понад 63 МВт.

Загальний обсяг інвестицій у будівництво СЕС «Кам’янець-Подільський» склав біля 55 мільйонів доларів.

220 монокристалічних модулів сонячної електростанції встановлені на землях, які не перебувають у сільськогосподарському обробітку майже два десятки років. Окрім вироблення екологічно чистої енергії, за використання земельної ділянки СЕС перераховуватиме до бюджету сільської ради понад два з половиною мільйони гривень орендних платежів.

Відкриття сонячної станції дало можливість створити й нові робочі місця. Нині її обслуговує 45 штатних робочих. Більшість процесів – автоматизовані. А 50 відсотків комплектуючих станції виготовлено на українських підприємствах.

 

" " " "